Bogbotten anmelder

Sallys far er mega-uhyggelig

jeppe-due-barslund.webp

En gang imellem lykkedes det en forfatter og illustrator at ramme zeitgeisten så præcist, at en bog eller serie bliver så udbredt, at det snarere er reglen end undtagelsen, at Gud og hver mand kender til den. Tag fx Vitello  eller Villads fra Valby – held og lykke med at finde et barn mellem fem og ti år, der ikke kender dem! Ligeledes med Sallys far.

Det handler ikke om, om børnene kender serien, men snarere om hvilken bog i serien, der er favoritten. Skaberne bag, Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen, har ramt en ægte guldåre med de sjove hverdagsberetninger om Sally og hendes far, og med den 15. bog i rækken, Sallys far er mega-uhyggelig, der landede lige op til Halloween, må det siges, at guldet forsat flyder i nævnte åre.

I Sallys far er mega-uhyggelig er der Halloween-fest på skolen, og Sallys far er med til at arrangere festen. Det kan han næsten ikke få armene ned over, og han har en storslået plan om at skræmme alle! Desværre for Sally øver han sig på hende ved at forskrække hende med Halloween-udklædning og gyser-pranks. Sally truer med at give igen, men ”voksne mænd er ikke bange for noget som helst” lyder det.

Lykkes det mon Sally at få skovlen under sin far? Ja, selvfølgelig gør det dét! Det er jo lige efter bogen. Den gyldne opskrift, som Sallys far-bøgerne er brygget på, består af letgenkendelige scenarier fra en almindelig hverdag, en barnekarakter som børnene kan spejle sig i og en barnlig voksen med virkelig god/dårlig (vælg selv) humor, som man kan være fælles om at grine af ved højtlæsningssituationer. Og så ofte med en ”så kan han lære det” afslutning, der tager børnenes parti.

Sallys far-bøgerne tiltaler noget trygt og vant hos børnene, og med lidt tosset humor glider det hele let ned. Og nogle gange er det ganske enkelt bare dét, der skal til. Dette er ikke en bogserie, der hverken udfordrer eller udvider, den underholder og lægger op til en god læsestund, og nærheden og samværet omkring højtlæsningsstunder har uberegnelig værdi, også selvom det kun er i ti minutter.

”Jeg glemte vist at sige, at jeg er en lille smule bange for farmor. Og faktisk også lidt for edderkopper. Men som jeg altid har sagt: Alle er bange for et eller andet, og det er helt okay”

Moralen, om man må, serveres på et pædagogisk sølvfad, men det er oplagt at snakke med børnene om, hvad der skræmmer forskellige mennesker. Sallys far er bange for farmor og edderkopper. I StineStregens Lilla og Løve er ikke bange for noget er faren bange for breve fra banken, og sådan kan man fint sætte ord på frygtens mangfoldighed.

Der er masser af spræl og humor i Thorbjørn Christoffersens udtryksfulde tegninger

Der er fin symmetri mellem tekst og billede så forståelsen forstærkes igennem illustrationerne. Der er masser af spræl og humor i Thorbjørn Christoffersens udtryksfulde tegninger, og så er det sjovt at følge Eddie, der altid synes at være hovedpersonen i sin helt egen historie på sidelinjen, vi andre sjældent er indvilget i!

Sallys far – bøgerne er ultrapopulære, men de gør også det de skal, ganske fortrinligt, så det er berettiget. Og det kommer fra en billedbogslæser, der normalvis foretrækker mere komplekse værker med større dybde og flere lag. Men når mine børn beder om at få læst Sallys far og disse bøger bliver årsagen til, at vi får masser af kvalitetstid og gode grin sammen, skylder jeg også at give de roser de fortjener.

Forsiden til Sallys far er mega-uhyggelig
Forsiden til Sallys far er mega-uhyggelig
Forsiden til Sallys far er mega-uhyggelig

Sallys far er mega-uhyggelig

Nye BOGANMELDELSER
Forsiden til Margrethe Vestager fortæller om politik
Forsiden til Margrethe Vestager fortæller om politik

Bogbotten anmelder

Margrethe Vestager fortæller om politik, magt og stemmer, der tæller

Forsiden til Byen ved siden af
Forsiden til Byen ved siden af

Bogbotten anmelder

Byen ved siden af

Labyrint – Dræberklovn i Tivoli
Labyrint – Dræberklovn i Tivoli

Bogbotten anmelder

Labyrint – Bedstemors hævn og Dræberklovn i Tivoli

Et mystisk lys i Bluebell
Et mystisk lys i Bluebell

Bogbotten anmelder

Et mystisk lys i Bluebell

Nyt på IBBY BLOGGEN
Nyt fra IBBY Danmark

Bogbotten skal videreudvikles

Af Christian Bach
Anbefalinger

Anna Karlskov Skyggebjergs største læseoplevelser i 2024

Af Anna Karlskov Skyggebjerg
Interview

Bogåret, der gik: Lene Ewald Hesel

Af Lene Ewald Hesel og Christian Bach
Resumé

Resumé – Nye bøger i december 2024

Af Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark
Nye BØGER