Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark laver AI-retningslinjer

Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark præsenterer første bud på retningslinjer for brug af kunstig intelligens i foreningens arbejde. Et første, åbent skridt mod klarhed og ansvarlighed, og en invitation til dialog om teknologiens rolle i foreningens arbejde.
Grafik: Ployker – stock.adobe.com
Portrætfoto af Christian Bach

KOMMENTAR. Foreningens forperson, Christian Bach, fortæller her om arbejdet med at skabe den første version af foreningens retningslinjer for brug af kunstig intelligens.

I dag præsenterer vi i Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark, vores første bud på retningslinjer for brug af kunstig intelligens (AI) i foreningens arbejde. Det er jeg både ret stolt af – og også lidt nervøs over.

Det kommer næppe bag på nogen, at det er fyldt med dilemmaer at udarbejde denne slags retningslinjer. Og måske især, når man som os er en forening, hvor mange medlemmer lever af at skabe indhold – som forfattere, illustratorer, oversættere, forlæggere eller grafikere. Indhold, der allerede før AI var under pres – og som nu udfordres endnu mere. I hvert fald kan det føles sådan, når tankerne falder på AI.

Anden linje i vores retningslinjer lyder:

AI kan være et nyttigt værktøj til at understøtte vores frivillige arbejde og ikke-kommercielle formål, men vi lægger vægt på menneskelig kreativitet, kvalitet og etisk ansvarlighed i vores kommunikation og arbejde.

Og allerede her møder vi det første dilemma. For hvis vi vægter menneskelig kreativitet – hvorfor så overhovedet bruge AI? Hvis vi synes, etisk ansvarlighed er vigtigt – hvorfor så bruge værktøjer, som vi ved er trænet på ophavsretsligt beskyttet materiale?

Jeg ville ønske, jeg kunne give et klart og entydigt svar – men som med så meget andet i forsøget på at forstå og forholde sig til AI, bliver det tvetydigt og vaklende: Vi kan heller ikke bare lukke øjnene for den værdi, som fx sprogmodeller kan tilføre vores forening, hvor alle arbejder frivilligt, og hvor ambitionerne ofte overstiger den tid, vi har til rådighed. Derfor.

På trods af alle dilemmaerne har vi valgt at forsøge at formulere nogle retningslinjer, vi kan arbejde ud fra – så vi har en fælles forståelse af, hvad vi gør, og ikke mindst: hvad vi ikke gør.

Vi har læst og researchet. Diskuteret og ændret.

Vi har læst og researchet. Diskuteret og ændret. Søgt inspiration hos dagblade og medier generelt, blandt andet hos Politiken, Kristeligt Dagblad, Berlingske, DR og TV2. Desværre har vi ikke kunne finde offentligt tilgængelige retningslinjer hos forlag. Vi har genovervejet – og overvejet, om vi i det hele taget skulle udarbejde retningslinjer, eller bare se tiden an. Men vi valgte at fortsætte – og har nu nået enighed i bestyrelsen, så vi kan præsentere vores AI-retningslinjer.

Der vil helt sikkert være ting i dem, der er konfliktfyldte. Der vil være steder, hvor modsætningerne skriger til himlen. Men det er et første, velment og helhjertet forsøg på at navigere i en ny virkelighed.

Disse retningslinjer er ikke endelige – og bliver det nok aldrig. De skal udvikles, udvides og konkretiseres løbende. Og meget gerne i dialog med foreningens medlemmer.

Og det er vigtigt for mig at understrege, at det netop er et første forsøg. Disse retningslinjer er ikke endelige – og bliver det nok aldrig. De skal udvikles, udvides og konkretiseres løbende. Og meget gerne i dialog med foreningens medlemmer. Så hvis du synes, noget er “helt hen i vejret”, hvis noget virker uklart (og det gør det garanteret), eller hvis noget støder dit professionelle virke – så giv lyd! Råb op. Diskutér det med os og med hinanden.

Jeg håber samtidig, at vores bud på retningslinjer kan være til inspiration for andre. Jeg mener, det er vigtigt, at vi i det børne- og ungdomslitterære felt – uanset om vi er freelancere, formidlere, forlæggere eller noget helt fjerde – tør tage denne dilemmafyldte dialog åbent med hinanden. Og at vi samtidig bliver tydeligere omkring, hvad vi gør – og hvad vi ikke gør.

Kunstig intelligens er kommet for at blive. Men det er heldigvis også både debatten, dialogen og den menneskelige kreativitet. Gud ske tak og lov!

Nyt på IBBY BLOGGEN
Litteraturnyt

Appel til kulturministeren: Alle børn og unge skal have ret til at blive læsere

Af Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark
Resumé

Nye bøger i marts 2025

Af Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark
Litteraturnyt

Salget af børne- og ungdomsbøger steg markant i 2024

Af Christian Bach
Hæder og priser

Franske Marion Brunet modtager Astrid Lindgren Memorial Award 2025

Af Christian Bach
Nye BOGANMELDELSER
Som om vi var en lykkelig historie
Som om vi var en lykkelig historie

Bogbotten anmelder

Som om vi var en lykkelig historie

Hvid solsort
Hvid solsort

Bogbotten anmelder

Hvid solsort

Sort Hest og Hvid Hest rydder op
Sort Hest og Hvid Hest rydder op

Bogbotten anmelder

Sort hest og Hvid hest rydder op

Ræven og Dragen
Ræven og Dragen

Bogbotten anmelder

Ræven og dragen

Nye BØGER