Her er de danske shortlistede til IBBY Honour List 2024

I år har Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark besluttet at offentliggøre en såkaldt “shortlist” med 14 værker, som er med i kapløbet om at blive de endelige to danske bøger på IBBY Honour List 2024.

IBBY Honour List er et internationalt udvalg af enestående, nye børne- og ungdomsbøger. Listen hædrer forfattere, illustratorer og oversættere fra IBBYs medlemslande. Listen publiceres hvert andet år i lige årstal. I år har Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark besluttet at offentliggøre en såkaldt “shortlist” med 14 værker, som er med i kapløbet om at blive de endelige to danske bøger på listen.

Et udvalg under IBBY Danmarks bestyrelse har udpeget 14 værker, som er med i kapløbet om at blive de danske bidrag til dette års Honour List. Bestyrelsen har samtidig besluttet udelukkende at indstille til forfatter- og illustratordelen i denne omgang.

Et vigtigt kriterie i udvælgelsen af Honour List-titlerne er, at bøgerne repræsenterer noget af det ypperste på det enkelte lands børne- og ungdomslitterære scene, og at bøgerne egner sig til udgivelse i hele verden.

Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark mener, at den danske børne- og ungdomslitteratur generelt er af så høj kvalitet, at det er ærgerligt blot at nævne to titler i denne sammenhæng. Derfor offentliggør vi i år både en shortliste med 14 værker, senere tre nominerede i hver af de to kategorier – og til sidst de to værker, som i sidste ende repræsenterer Danmark på listen, som offentliggøres i efteråret 2024.

Det er udelukkende titler udgivet fra efteråret 2020 til og med september 2023, som kan indstilles til Honour List 2024.

Læs mere om IBBY Honour List her.

Shortlistet til forfatterlisten

Sanne Munk Jensen og Kim Fupz Aakeson
for AU PAIR
Gyldendal, 2022

Helt igennem vidunderlig YA, der bl.a handler om klasse- og kulturforskelle, taget under kærlig behandling af forfatterne, der formår at skrive en alvorlig historie, så man sprutter af grin. Måske er det ægte dansk tragikomik anno 2020’erne? 

Mette Vedsø
for BANAN
Gyldendal, 2023

Mette Vedsø skriver vidunderligt, og Banan er ingen undtagelse. Det er en historie om mobning, om at finde sig selv og frem for alt finde sit mod. Indimellem den almindelige tekst figurerer ordbilleder/ordpuslerier. De tilføjer teksten et ekstra lag af betydning, og gør jeg-fortællerens stemme endnu mere personlig. En bog, der er let at læse, men svær at glemme. 

Mette Vedsø
for HAPPY HAPPY
Gyldendal, 2022

Mette Vedsø kan skrive dialoger som ingen anden i dansk børnelitteratur. Det hele står og sitrer mellem linjerne, og et ”Okay” fylder mere end flere kapitler i andre bøger. Med kærlig præcision skærer hun samfundslagene over i knivskarpe stykker, som giver os alle noget at tænke over. Og så er persontegningen kærlig og omsorgsfuld i al sin karikatur. 

Sofie Riis Endahl
for PIXIE LEVER STADIG
Gyldendal, 2023

Sofie Riis Endahl er vores nye YA-stjerne. Hun skriver vildt og voldsomt om sex, druk, mindreværd og om at overpræstere. Hun skriver om ungdommen fra ungdommen. Hun er i øjenhøjde med sin modtager, og der bliver ikke lagt fingre imellem. Det er forrygende at se, hvordan tomme sider og punktummer bliver fysiske tommer pladser. Hertil kommer persontegningen, som både er symbolsk og billedlig. Det er 100 km i timen – og så stilhed. Fantastisk. Hjertegribende. 

Sarah Engell
for SKOVEN
CarlsenPuls, 2022

Sarah Engell har endnu engang skrevet en fængslende roman, der taler direkte til den unge læser. Denne gang har hun skiftet genre, når hun nærmer sig cli-fi-genren – og det har hun dælme gjort godt! Det er spændende, dilemmafyldt og bare helt vildt veldrejet. 

John Kenn Mortensen
for TROLDMANDEN I TRÆET
Alvilda, 2022

En velskrevet og samtidig flot illustreret fortælling, der er fyldt med mærkelige væsner og mareridtsagtige hændelser, hvis lige vel ikke er set siden “Alice i Eventyrland”. Fantasien lever hos John Kenn Mortensen – og den lever VIRKELIG godt!

Vilma Sandnes Johansson
for TÆNK IKKE PÅ MIG
Gutkind, 2022

En ny, stor – og ung – stemme i dansk ungdomslitteratur! Romanen har velfortjent modtaget både Kulturministeriets Forfatterpris og Blixenprisen for Årets YA-udgivelse. Romanen er et rørende indblik i et ungt menneskes liv – og virkelig velskrevet på en både rå og meget ærlig måde. 

Shortlistet til illustratorlisten

Jacinta Madsen
for DEN MAGISKE LÆNESTOL
Gutkind, 2023

Jacinta Madsens indbydende og stoflige illustrationer tematiserer (sammen med teksten) et tabu. Det gøres på en måde, der afdramatiserer tabuet i øjenhøjde med barnet. At tale om tabuer i børnelitteratur til også ret små børn, er en særlig dansk/nordisk tradition, som vi kan være stolte af!

Jan Oksbøl Callesen
for DUMME LORTEBLOMST
Jensen & Dalgaard, 2022

Jan Oksbøl Callesen er særegen i dansk børnelitteratur. Han skaber værker, som ved første øjekast synes enkle og barnlige, men som ved nærlæsning åbner sig som filosofiske og livskloge værker. “Dumme Lorteblomst” er en herlig historie om at have for travlt og samtidig stille urealistiske krav. Det er humoristisk og genkendeligt. 

Christian Skovgaard
for EFTER KØBENHAVN
Forlaget Forlæns, 2022

Christian Skovgaards kæmpeværk er en kræftpræstation ud i billedets formsprog. Han bryder med alle genrer i denne dystopiske næsten ordløse fortælling i hvid, magenta og ultramarin om København efter apokalypsen. Det er vildt, kaotisk og næsten umuligt at forstå, men det er samtidig også et værk, der kalder på eftertanke og handling. 

Adam O
for GRO
Høst og Søn/Gyldendal, 2022

GRO handler om fortællingers kraft, og om de alternative verdener der lurer lige under overfladen (eller bagved, hvem ved?). Den henter sin inspiration i “Den uendelige historie”, og viderefører en nordisk/germansk tradition for den fantastiske genre. De stemningsmættede linoleumstryk tilfører bogen sit eget særpræg og giver historien en ekstra dimension. 

Anna Jacobina Jacobsen
for HVAL
Jensen & Dalgaard, 2022

Det er en smuk og foruroligende bog, der ser skilsmisse fra barnets perspektiv. Den viser barnets sorgproces og heling på en på samme tid abstrakt og meget konkret fysisk måde. Anna Jacobina Jacobsens illustrationer er vidunderlige. 

Charlotte Pardi
for LYSE NÆTTER
(tekst af Alberte Winding)
Carlsen, 2022

Charlotte Pardi imponerer virkelig med hendes historiefortælling i illustrationerne til Albertes smukke tekst – en tekst, der mest af alt beskriver en stemning. Pardi sætter handling, følelse, melankoli og helt vidunderlige billeder på teksten, som får et helt nyt liv.

ANE BJØRN
for TRYLLEBLIK
Gutkind, 2021

Tekst og billeder fortæller hver sin historie – den ene side er smuk. Den anden er grufuld. En bog til børn, der har været på flugt. Og til dem, der har hørt om at være det. Og faktisk ret nænsomt fortalt og illustreret. Det er altså stort det her! 

Denne shortliste er fremlagt for hele bestyrelsen i Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark, som herefter har indstillet tre nominerede i hver kategori. De tre nominerede afsløres d. 20. februar.

LÆS OGSÅ ...

De danske nominerede til IBBY Honour List 2024 er fundet

“Undskyld, men er der plads til en billedbog her?”

Men hvad skal jeg så læse?

Casper Grundtvig: “Børnene er utroligt gode til bare at tage ja-hatten på”

Børnelitteratur ud over alle grænser

Bogåret, der gik: Birgitte Reindel