Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi står tilsammen bag over 150 bøger til børn. Sammen laver de serien om Mira – en tegneserie om venskaber og familieliv og om at blive stor indeni og udenpå. Den første bog om Mira udkom i 2017.
1
Hvordan er jeres arbejdsproces typisk, når I arbejder på en bog i Mira-serien?
Før vi lavede den første bog om Mira, troede vi, at vi skulle arbejde sideløbende, så tegningerne kunne
påvirke historien fra start. Det viste sig at være et alt for stort arbejde for Rasmus, da der er mange ændringer i handlingen undervejs. Der var simpelthen for meget, der skulle tegnes om. Så vi er endt med, at Sabine skriver, og derefter tegner Rasmus, men det betyder ikke, at manuskriptet er færdigt, når Rasmus begynder at tegne. Tegningerne kan nemlig sagtens ændre teksten. Det kan være, at scener er sjovere illustreret end skrevet. Det sker også, at Rasmus ønsker at trække en scene ud, og den derfor ender med at kræve mere dialog. Historien er først fortalt, når tekst og billeder er arbejdet sammen.
2
Det er ingen hemmelighed, at I danner par privat såvel som professionelt. Hvad betyder det for arbejdet, at I også er kærester?
Vi dannede først par privat. Vi ville gerne vente med at arbejde sammen, til vi kendte hinanden godt, så der
gik lige fem år, inden vi kastede os ud i et fællesprojekt. Vores første bog var Opfør dig ordentligt, og vær en god ven (2018). Vi oplever et kæmpe plus ved at arbejde sammen. Det er klart, at litteratur fylder en del i vores forhold. Men helt ærligt, det er jo ikke det værste. Vi er begge to utroligt glade for vores arbejde, så derfor må det også gerne fylde.
3
Den første bog i Mira-serien udkom tilbage i 2017, og siden er mange flere kommet til. Hvilke muligheder giver det for jer som forfatter og illustrator at skrive og tegne i serieformatet?
Det er en stor luksus at få lov at arbejde med en hovedperson igennem flere bøger. I starten bruger man tid på at lære hende at kende og etablere hendes verden. I de senere udgivelser kan man gå i mange retninger, fordi der er meget, som allerede ligger på plads. I starten kunne vi godt være uenige om, hvordan Mira ville tackle forskellige situationer. Det er vi sjældent i dag.
Mira er ikke den, der klatrer højest op i et træ, men
hun har en stærk personlighed, og man kan stole på hende.
4
Mira-bøgerne foregår lige dér i overgangen fra barn til voksen. Hvordan sørger I for at have fingeren på pulsen og finde tonen, der rammer børn og unge lige nu, men også er vedkommende på længere sigt?
Da vi blev enige om at lave en tegneserie til børn, blev vi også ret hurtigt enige om, at vores hovedperson skulle være en moderne pige med en stor indre styrke frem for fysisk styrke. Mira er ikke den, der klatrer højest op i et træ, men hun har en stærk personlighed, og man kan stole på hende. Det var vigtigt for os, at hun ikke blev en Pippi-pige, som egentlig hyldes for klassiske drengeværdier, men fik lov til at være stærk på en meget klassisk feminin måde, og det kan man heldigvis være på mange måder. Hun skulle være sej uden at være den, der råber højest. Man kan nemlig sagtens være sej, selvom man fx laver perleplader.
5
I har haft Den Lillebitte Pavillon i Kongens Have i København siden foråret 2021 og Instagram-profilen @mira_lemire siden 2017. Hvad betyder det for arbejdet med jeres bøger at være til stede både i gadebilledet og digitalt?
Både Instagram og pavillonen giver gode muligheder for at møde læserne. Børn er ret gode til ærligt at fortælle, hvad de synes om ens bøger. På Instagram kan Mira tale direkte med læserne, og det giver mange hyggelige beskeder. Kommunikationen på sociale medier er vigtig for os for at forstå målgruppen rigtigt.