Klods Hans (2022-4)

Forsiden på dette nummer af “Klods Hans” er tegnet af Rasmus Bregnhøi og stammer fra han og Sabine Lemires tegneseriebog “Miras jul” (Gyldendal, 2020).

Redaktør, Klods Hans

I min barndom var der billedbøger og tegneserier og letlæsningsbøger med billeder – og så var der alle de andre (kedelige!) bøger uden eller måske med et enkelt lille billede ind i mellem. Og det var ligesom det. Eller sådan husker jeg det i alle tilfælde. Jeg husker i hvert fald, at der ikke var noget, der hed graphic novel eller andet lige så smart og spændende.

Jeg kan ikke afvise, at jeg ikke var farvet af arbejdet med dette nummer af Klods Hans, men da jeg browsede min vej gennem de mange fine og farvestrålende stande på dette års Bogforum i Bella Center, slog det mig i højere grad end nogensinde, hvor mange forskellige genremærkater, bøgerne var udstyret med – mærkater, som overskrider og videreudvikler de genrer og formater, vi førhen har været vant til. Graphic novel og billednovelle. Miniværk og billedroman. Multimodal historie og visuel fortælling. Fælles for dem alle er, at billederne har indtaget en ny og central plads i litteraturen, og noget tyder på, at de er kommet for at blive. Og hurra for det!

Så med dette nummer af Klods Hans hylder vi billedlitteraturen – en gren af litteraturen, der ikke altid har nydt samme anerkendelse som den traditionelle, skriftbårne litteratur. Bare tænk på de ofte så udskældte tegneserier, der ikke altid er blevet regnet som ”fin” litteratur. Det er synd. Og unfair. For billedlitteraturen og dens mange form- og genreeksperimenter er interessant i så mange perspektiver – ikke mindst når det kommer til børns motivation for at læse. Bøger med billeder i er med andre ord et kæmpe hit blandt børnene – en pointe, du kan læse Marianne Eskebæk udfolde på s. 6 i dette blad. Og med al den fede, sjove og eksperimenterende kvalitetsbilledlitteratur for børn og unge, man finder på hylderne i dag, forstår man godt hvorfor.

Et menneske, hvis hjerte bankede for billedlitteraturen, var litteraturformidler og bestyrelsesmedlem i IBBY Danmark, Søren Fanø. Under arbejdet med dette nummer gik Søren bort alt for tidligt, men inden da nåede han at bidrage med de to artikler, I finder her i bladet på s. 12 og på bagsiden. I bestyrelsen efterlader han en frygteligt tom plads, og vi ærer og mindes hans lune, nærværende og litteraturelskende væsen og store indsats for børnelitteraturen på s. 27.

Download

Klods Hans (2022-4)

som pdf

Digitaliserede artikler på IBBY Bloggen fra denne udgave:

Børnelitteraturens visuelle vending

Nutidens børn og unge bliver ikke nødvendigvis socialiseret ind i at læse tegneserier og andre former for billedlitteratur, og meget ...

Fem skarpe til Miras “forældre”

Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi står tilsammen bag over 150 bøger til børn. Sammen laver de serien om Mira – ...

Mindeord for Søren Fanø

Bestyrelsesmedlem i IBBY Danmark, Søren Fanø, gik den 10. november 2022 bort i en alder af 72 år efter kort tids sygdom. ...

Redaktør, Klods Hans

Download

Klods Hans (2022-4)

som pdf

ANDRE UDGAVER