De danske nominerede til IBBY Honour List 2024 er fundet

Her er listen med de seks nominerede bøger, der stadig er med i kapIøbet om at blive de danske bidrag til IBBY Honour List 2024.

IBBY Honour List er et internationalt udvalg af enestående, nye børne- og ungdomsbøger. Listen hædrer forfattere, illustratorer og oversættere fra IBBYs medlemslande. Listen publiceres hvert andet år i lige årstal.

Et udvalg under IBBY Danmarks bestyrelse har tidligere udpeget 14 værker på en såkaldt “shortlist”, som er med i kapløbet om at blive de danske bidrag til dette års Honour List. Nu er de 14 værker blevet til seks nominerede. Tre til forfatterlisten og tre til illustratorlisten.

Et vigtigt kriterie i udvælgelsen af Honour List-titlerne er, at bøgerne repræsenterer noget af det ypperste på det enkelte lands børne- og ungdomslitterære scene, og at bøgerne egner sig til udgivelse i hele verden.

Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark mener, at den danske børne- og ungdomslitteratur generelt er af så høj kvalitet, at det er ærgerligt blot at nævne to titler i denne sammenhæng. Derfor offentliggør vi i år både en shortliste med 14 værker, dernæst tre nominerede i hver af de to kategorier – og til sidst de to værker, som i sidste ende repræsenterer Danmark på listen, som offentliggøres i efteråret 2024.

Det er udelukkende titler udgivet fra efteråret 2020 til og med september 2023, som kan indstilles til Honour List 2024.

Læs mere om IBBY Honour List her.

Nominerede til forfatterlisten

Sanne Munk Jensen og Kim Fupz Aakeson
for AU PAIR
Gyldendal, 2022

Helt igennem vidunderlig YA, der bl.a handler om klasse- og kulturforskelle, taget under kærlig behandling af forfatterne, der formår at skrive en alvorlig historie, så man sprutter af grin. Måske er det ægte dansk tragikomik anno 2020’erne? 

Mette Vedsø
for BANAN
Gyldendal, 2023

Mette Vedsø skriver vidunderligt, og Banan er ingen undtagelse. Det er en historie om mobning, om at finde sig selv og frem for alt finde sit mod. Indimellem den almindelige tekst figurerer ordbilleder/ordpuslerier. De tilføjer teksten et ekstra lag af betydning, og gør jeg-fortællerens stemme endnu mere personlig. En bog, der er let at læse, men svær at glemme. 

Vilma Sandnes Johansson
for TÆNK IKKE PÅ MIG
Gutkind, 2022

En ny, stor – og ung – stemme i dansk ungdomslitteratur! Romanen har velfortjent modtaget både Kulturministeriets Forfatterpris og Blixenprisen for Årets YA-udgivelse. Romanen er et rørende indblik i et ungt menneskes liv – og virkelig velskrevet på en både rå og meget ærlig måde. 

Nominerede til illustratorlisten

Jacinta Madsen
for DEN MAGISKE LÆNESTOL
Gutkind, 2023

Jacinta Madsens indbydende og stoflige illustrationer tematiserer (sammen med teksten) et tabu. Det gøres på en måde, der afdramatiserer tabuet i øjenhøjde med barnet. At tale om tabuer i børnelitteratur til også ret små børn, er en særlig dansk/nordisk tradition, som vi kan være stolte af!

Adam O
for GRO
Høst og Søn/Gyldendal, 2022

GRO handler om fortællingers kraft, og om de alternative verdener der lurer lige under overfladen (eller bagved, hvem ved?). Den henter sin inspiration i “Den uendelige historie”, og viderefører en nordisk/germansk tradition for den fantastiske genre. De stemningsmættede linoleumstryk tilfører bogen sit eget særpræg og giver historien en ekstra dimension. 

ANE BJØRN
for TRYLLEBLIK
Gutkind, 2021

Tekst og billeder fortæller hver sin historie – den ene side er smuk. Den anden er grufuld. En bog til børn, der har været på flugt. Og til dem, der har hørt om at være det. Og faktisk ret nænsomt fortalt og illustreret. Det er altså stort det her! 

De tre nominerede er fundet via en afstemning blandt de 14 shortlistede titler i bestyrelsen for Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark. Den 13. marts offentliggøres de endelige to danske bidrag til den internationale liste.

LÆS OGSÅ ...

Den australske organisation Indigenous Literacy Foundation modtager dette års Astrid Lindgren Memorial Award

“Kan du leve af det?”

IBBY-formand: “540 mio. lyder af meget. Men det er det ikke.”

Da 20 danske billedbøger mødte 20 iranske kunstnere

Årets vindere af Kulturministeriets priser til børne- og ungdomsbøger er fundet

IBBY-året, der gik – Bestyrelsens årsberetning 2023/2024