Dansk illustrator nomineret til prestigefuld britisk pris

Den danske illustrator Tea Bendix er nomineret til prestigefuld britisk litteraturpris.
Foto: Jakob Boserup

The Yoto Carnegies er to af den britiske børne- og ungdomslitteraturs allermest prestigefulde og anerkendte priser. I år er den danske illustrator Tea Bendix med i kapløbet om at modtage The Yoto Carnegie Medal for Illustration.

Det er ikke hver dag, at en dansk illustrator får udgivet en bog i både Storbritannien og USA, og det er bestemt heller ikke hver dag, at en dansk illustrator bliver nomineret til en af Storbritanniens mest anerkendte litteraturpriser for børne- og ungdomslitteratur. Men det er ikke desto mindre præcis det, der er sket for danske Tea Bendix.

Det hele begyndte, da Forlaget Carlsen tilbage i 2019 begyndte at tale om, at udgive en af britisk-amerikanske Patrick Ness’ noveller på dansk. Novellen Different for Boys havde tidligere været udgivet i en britisk antologi, men det danske forlag ønskede at udgive novellen i illustreret form som en del af forlagets serie “Billednoveller for unge”.

Fra “Different for Boys”. Illustration: Tea Bendix

Så nu gik jagten ind på at finde den helt rigtige illustrator til opgaven. Og valget faldt fra forfatter og forlags side på danske Tea Bendix, som sagde ja til opgaven. Og godt og vel et års tid efter lå den danske udgave af novellen – nu med illustrationer og den danske titel Anderledes med drenge – klar til udgivelse.

Udgivelse i UK og USA

Men det stoppede ikke med den danske udgave, for Patrick Ness’ agent var så begejstret for udgaven, at hun præsenterede den for Ness’ britiske forlag, Walker Books. Forlagsdirektør og Ness’ redaktør Denise Johnstone-Burt blev så begejstret for den danske udgave, at de købte rettighederne til de danske illustrationer med henblik på at udgive bogen i både USA og Storbritannien. Og i foråret 2023 udkom bogen så på engelsk til strålende anmeldelser.

Dansk udgave.
Forlaget Carlsen, 2020
Britisk udgave.
Walker Books, 2023
Amerikansk udgave.
Walker Books US, 2023

En lang liste af nominerede

Nu optræder Different for Boys altså som en af 60 nominerede britiske børne- og ungdomsbøger til The Yoto Carnegie Medal for Illustration i et utroligt stærkt felt, hvor også internationalt kendte illustratorer som Jon Klassen, Anthony Browne, Sam Winston og Lauren Child er at finde. Den lange liste vil i løbet af foråret blive først til en “Longlist” og derefter en “Shortlist”, inden de endelige prismodtagere offentliggøres d. 20. juni 2024.

Fra “Different for Boys”. Illustration: Tea Bendix. Tekst: Patrick Ness

The Carnegie Medals

Carnegie-priserne blev uddelt første gang i hhv. 1955 (illustratorpris) og 1956 (forfatterpris), og prisen til illustratorer hed i de første mange år The Kate Greenway Medal. Priserne bliver uddelt af de britiske børnebibliotekarer med det formål “at få bibliotekarer til at inspirere og at give den næste generation styrke til at skabe en bedre verden gennem bøger og læsning”.

Patrick Ness har i øvrigt selv tidligere modtaget The Carnegie Medal for Writing to gange i træk: I 2010 for Monsters of Men (på dansk: Krigens monstre), som er sidste bind i trilogien Chaos Walking. Og igen i 2011 for den illustrerede roman A Monster Calls (på dansk: Monster). Samme år modtog Jim Kay Carnegie-medaljen for illustrationerne til A Monster Calls.

LÆS OGSÅ ...

De danske nominerede til IBBY Honour List 2024 er fundet

“Undskyld, men er der plads til en billedbog her?”

Men hvad skal jeg så læse?

Casper Grundtvig: “Børnene er utroligt gode til bare at tage ja-hatten på”

Børnelitteratur ud over alle grænser

Her er de danske shortlistede til IBBY Honour List 2024