Hvert år uddeles Astrid Lindgren Memorial Award til en person eller en organisation for deres enestående bidrag til børne- og ungdomslitteratur. Med en prispræmie på fem millioner svenske kroner er det den største pris af sin art.
Den internationale pris blev indstiftet af den svenske regering efter Astrid Lindgrens død i 2002, og uddeles årligt til en person eller organisation for deres enestående bidrag til børne- og ungdomslitteratur.
Astrid Lindgren udviklede børnelitteratur som kunstform. Prisen uddeles derfor til dem, der fortsat arbejder i hendes ånd; med fantasi, mod, respekt og empati, og hvis værker eller bidrag er af højeste kunstneriske kvalitet.
Den opmærksomhed, som prisen giver, fører til, at bøger bliver oversat til flere sprog og til, at flere børn møder god litteratur – underholdende, nyskabende, udfordrende eller kompleks.
Astrid Lindgren Memorial Award er en måde at bidrage til en mere fredelig og menneskelig verden. Gennem prisens internationale orientering, og den markante præmiesum på fem millioner svenske kroner, ønsker man fra svensk side at vise den betydning, som kulturel stimulering har for børns udvikling. At børn og unge verden over har adgang til litteratur er en forudsætning for demokrati og åbenhed. Litteratur åbner døren til nye verdener og har en evne til at øge forståelsen og idéudvekslingen mellem kulturer og mennesker.
Hvem kan modtage prisen?
Prisen uddeles til nulevende forfattere og illustratorer, hvis værker for børn og unge er af høj kunstnerisk kvalitet og gennemsyret af den samme grundlæggende menneskelige ånd, som karakteriserede Astrid Lindgren. Ligeledes kan prisen også uddeles til personer eller organisationer, der har gjort et ekstraordinært arbejde for at fremme læsning og/eller den mundtlige fortælling blandt børn og unge.
Prisen uddeles for det, man kan betegne som et “livsværk” – og altså ikke individuelle værker.
Hvem kan foreslå kandidater? Og hvem vælger den endelige prismodtager?
Prismodtagerne udvælges af en svensk jury bestående af 12 medlemmer. Hvert år udpeger juryen også de organisationer og institutioner, der har ret til at foreslå kandidater til prisen.
Disse organisationer og institutioner antages at have den bredeste og mest dybtgående viden om forfattere, illustratorer og aktiviteter til fremme af læsning og mundtlig historiefortælling i deres respektive lande eller regioner.
I Danmark er det pt. Center for Børns Litteratur og Medier, Dansk Forfatterforening, Illustratorgruppen (under Dansk Forfatterforening) og Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark, der har ret til at foreslå kandidater.