Statusseminar

I 2016 genoplivede Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark, traditionen med årlige statusseminarer. Formålet er at skabe overblik over det foregående års udgivelser og vigtigste tendenser i både danske og oversatte børnebøger samt inden for forskningen på området.

NÆSTE SEMINAR FINDER STED: 

FREDAG D.20 JANUAR 2023, KL 8.30-15.30 
KULTURHUSET ISLANDS BRYGGE
ISLANDS BRYGGE 18
2300 KØBENHAVN S

Du kan tilmelde dig her.
Download programmet her.

De seneste seminarer

Udgivet: 14. oktober 2020

Deltagerne strømmer til Statusseminar 2016.

Statusseminaret er en udfordring i disse coronatider. Både at kunne afholde det smittemæssigt forsvarligt og at kunne forvente et deltagerantal, som står mål med det arbejde, som ligger bag. Vi har i bestyrelsen diskuteret forskellige løsninger og er nået frem til at aflyse statusseminaret 2021. Vi håber at kunne tilbyde andre arrangementer i løbet af det kommende år, som kan være et alternativ til det statusseminar, vi kender.

Udgivet: 21. januar 2020

Nu er slides mm. klar til offentliggørelse. På grund af ophavsret kan vi ikke vise det hele, men gå ind her og læs de mange gode pointer.

Foto: Birgitte Reindel.

Udgivet: 2. februar 2019

Statusseminar 2019

Statusseminar for børne- og ungdomslitteratur med overblik over årets (2018) børne- og ungdomsbøger.

Allerede ved indskrivningen var der godt humør og høje forventninger.

Fredag den 18. januar 2019 kl. 9-16 mødtes fagpersoner fra alle børnelitteraturens aktører på Biblioteket på Rentemestervej, København. Læs her på siden om arrangementet og få litteraturlister mm.

Efter morgenmad og indskrivning bød Eline Mørch-Jensen fra Selskabet for Børnelitteratur velkommen og gav praktiske oplysninger. På sæderne lå dagens program, litteraturlister og deltagerlister. Der var lagt pauser ind til networking og spørgsmål, og vores hårdtprøvede teknikker baksede imens med lyden.

Betina Falsing, ligeledes medlem af bestyrelsen i Selskabet for Børnelitteratur, fortalte om bogbotten, som er ejet og financieret af Selskabet og drives af frivillige. Siden giver adgang til et sandt hav af boganmeldelser, skrevet af fagpersoner. Man kan søge på alder, på genrer og på meget mere.

Dagens første gennemgang af årets bøger stod Julie Arndrup og Laila Heskjær for. De fortalte om litteratur for tweens. Julie Arndrup er børnebibliotekar, projektleder og litteraturformidler, bl.a. via instagram og podcasten Børnebogcast, og Laila Heskjær er børnebibliotekar og cand. mag i moderne kultur og kulturformidling. Deres præsentation kan hentes i Power Point her.

Året YA-litteratur fortalte master i Børnelitteratur, lærermiddelforfatter, folkeskolelærer, PLC-medarbejder og redaktør på Bogbotten, Maria Louise Bjørn Bjerrum om.

Maria Louise Bjørn Bjerrums Power Point kan hentes her.

Efter en kort pause fik vi en peptalk om Læs for livet, som har modtaget Selskabet for Børnelitteraturs Klods Hans-pris.

Læs for livet kan besøges her og er et initiativ, som bruger bøger til at skabe social forandring og give udsatte børn og unge gode oplevelser og muligheder for bedre liv.

Illustrator og billedkunstner Kasper Købke fortalte om en illustrators hverdag kan være ved at give et eksempel fra sit eget arbejde.

Kasper Købke leverede et oplæg, hvor også deltagerne blev aktive, idet de selv skulle tegne.

De billedbøger, Kasper Købke omtalte i sit oplæg, kan ses her.

Inden frokost var der workshops, hvor man kunne tale med og stille spørgsmål til oplægsholderne. Der var også mulighed for at få hands on på de omtalte bøger. En stor del af deltagerne benyttede lejligheden til at netværke og til at se udstillingen af (et lille udvalg af) årets børne- og ungdomsbøger, som biblioteket havde stillet frem bagerst i lokalet.

Efter frokost lagde vi ud med endnu en pep talk, denne gang om masteruddannelsen i børns litteratur og medier.

Forfatteren Kristina Aamand fortalt om sin baggrund og sit forhold til bøger. Hun fulgte det op med et oplæg om brugen af hendes ungdomsbøger i undervisningen i udskolingen.

Kristina Aamands oplæg skal opleves live, men hun har delt sine Power Points med os. De kan hentes her.

Nadia Mansour, ph.d.-studerende ved læreruddannelsen, VIA Aarhus og Aarhus Universitet tog tråden op med et oplæg om multikulturel litteratur i danskfaget i skolen.

Både henvisninger til børnebøger og en del af de teoretiske betragtninger er tilgængelige for både deltagere og andre i Power Pointen her.

Flemming Møldrup er vært for tv-litteraturprogrammet “Vild med bøger” og børnebogsforfatter. Han interviewede forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen om hendes børnebog Havpaladset, som er illustreret af Otto Dickmeiss (Gyldendal 2018).

Özlem Cekic, dialogkaffe-kvinde, foredragsholder og forfatter til serien om pigen Ayse, rundede dagen af med at tale om, hvordan børnebøgerne i hendes liv har inspireret hende som menneske.

Hent programmet i pdf her.
Hent en samlet litteraturliste med program her.

Udgivet: 21. januar 2018

Fredag den 20. januar 2018 holdt vi vort tredje årlige statusseminar om tendenser i tidens børnelitteratur og et tilbageblik på året, der gik; denne gang året 2017.

Arrangementet var på Biblioteket på Rentemestervej i København.

Program, litteraturlister og deltagerliste kan læses her. Slides kan hentes nedenfor under billederne af de enkelte oplægsholdere i det omfang, oplægsholderen har frigivet dem til deling.

Efter fotokavalkaden kan man kommentere på årets statusseminar og give ønsker til næste års program og dele ideer til, hvordan vi får udlevet vores drøm om at holde statusseminar flere steder i landet.

Ayoe Quist Henkel, lektor ved læreruddannelsen i Silkeborg VIA UC og ph.d i børnelitteratur: Om børne- og ungdomslitteraturens æstetiske udvikling i et digitaliseret og medialiseret tekstlandskab.

Ayoe Quist Henkels slides kan hentes her som power points.

Jens Raahauge, medlem af komiteen for Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris: Om årets nordiske børne- og ungdomsbøger.

Jens Raahauges slides kan hentes her som power points.

Caroline Sehested, leder for Afdeling Læring, Helsingør Kommunes Biblioteker: Om årets billedbøger.

Caroline Sehesteds slides kan hentes her som pdf.

Anne-Mette Hermansen, konsulent for de pædagogiske læringscentre: Om årets Læse Let-bøger.

Anne-Mette Hermansens slides kan hentes her som pdf.

Frokostpausen var lavet ekstra lang, for at deltagerne kunne netværke og møde oplægsholderne med bedre mulighed for at stille individuelle spørgsmål. Samtidig gav det mulighed for at deltage i ferniseringen af Into the Wind, som er en udstilling af nordiske børnebogsillustrationer.  Tine Gardsdal fra Biblioteket på Rentemestervej i København bød velkommen.

Derefter fortalte Ulrike Nickel fra Kulturkind Berlin om udstillingen og gik med interesserede deltager rundt og svarede på spørgsmål.

Felix Paulsen, ph.d-studerende: Om årets grafic novels og tegneserier.

Kontakt gerne Felix, hvis du ønsker at vide mere: felixkpaulsen@cc.au.dk eller arbejdshjemmeside.

Lise Jæger (tidligere medlem af bestyrelsen) gik på talerstolen og fortalte om masteruddannelsen i børns litteratur og medier, (tidligere masteruddannelsen i børnelitteratur) og om, hvordan det er at være studerende.

 

Peter Bay Alexandersen, illustrator og Kim Leine, forfatter: Om samarbejdet om Skovpigen Skærv. Interviewer: Eline Mørch Jensen, redaktør, cand.mag og master i børnelitteratur.
På statusseminaret var der rig mulighed for at tale med både de øvrige deltagere og med oplægsholderne. Her benytter Stine Josefine Dige (modtager af Klods Hans-prisen 2015) lejligheden til at få signeret Skovpigen Skærv af Peter Bay Alexandersen og Kim Leine.

Elisabeth Gjerluff Nielsen, sanger, musiker, forfatter m.m.m.: Om sine børnelitterære forbilleder plus sange og historier fra sit personlige bagkatalog.

Elisabeth fik deltagerne op af stolene, helt bogstaveligt. De fik en dans til en eksklusiv koncert med smagsprøver fra det store bagkatalog. Her får dagens konferencier, Eline Mørch-Jensen, en svingom med Elisabeth.

Efter den allersidste dans takkede Eline af, og vi kunne trætte og mætte gå hjem.

Der blev flittigt taget noter i løbet af dagen. I år lykkedes det desværre ikke at få lavet optagelser af arrangementet, men der kommer en artikel om statusseminaret i det kommende nummer af Klods Hans.

 

Følg med her på siden www.ibby.dk eller på vores facebookside, så du modtager nyheder om det næste statusseminar, som i skrivende stund (januar 2018) tænkes afholdt i januar 2019.

Med disse ord siger Selskabet for Børnelitteratur tak til oplægsholdere, deltagere, teknikkere, samarbejdspartnere og alle andre, som har været med til at få statusseminaret til at blive virkelighed. Uden jer var det ikke blevet til noget.