Mindeord for Søren Fanø

Bestyrelsesmedlem i IBBY Danmark, Søren Fanø, gik den 10. november 2022 bort i en alder af 72 år efter kort tids sygdom.

Søren var lærer, lektor, master i børnelitteratur, litteraturformidler og -anmelder. I 2021 blev Søren valgt ind i bestyrelsen i IBBY, hvor han sad i prisudvalget og det skandinaviske samarbejde. Han var desuden en ivrig og tålmodig skribent for Klods Hans. Før hans officielle indmeldelse i bestyrelsen havde han i mange år anmeldt for Bogbotten og dermed arbejdet frivilligt for børnelitteraturen under IBBYs vinger.

Kærligheden til børnelitteraturen var Sørens drivkraft her i livet. Fagligt, professionelt og privat var Søren dedikeret til feltet. Han formidlede og anmeldte med lune, varme, opmærksomhed og med et fagligt blik.

Hans pen stod aldrig stille. Han skrev og skrev. Bøger, anmeldelser, artikler. Han havde altid tid. Til det børne- og ungdomslitterære felt. Og til sine medmennesker. Søren var en kærlig og nærværende sjæl, som lyttede opmærksomt. Med et godmodigt smil fik han sine kolleger, studerende og venner til at føle sig set og værdsat. Man var altid i ualmindeligt godt selskab, når hjertevarme Søren var i nærheden.

Søren var et belæst koryfæ indenfor feltet, som aldrig larmede eller hævdede sig. Han var Søren, og når Søren sagde noget, så lyttede man. Det var nemlig altid for alles bedste.

Søren, du sidder sikkert lige nu på skråningen under æbletræerne i Nangijala og fisker med Tvebak og Jonatan. Nu får de glæde af dit kærlige og omsorgsfulde væsen, mens vi andre vil mindes dig ved at læse dine artikler til dette nummer af Klods Hans. Dit hjerteblod var billedlitteraturen og YA-genren, og dette nummer sluttes af med din opfordring til læreren om at læse, læse op, nærlæse, studere, undre sig over, diskutere, remediere og visualisere det enkelte værk med eleverne i en evig jagt på noget nyt og spændende. Den depeche vil vi sende videre, velvidende at du om nogen har båret den langt, bredt og vidt og har sat dit aftryk på det børnelitterære felt.

Vi vil savne dig.