Undersøgelsen Børn og unges læsning 2021 har været refereret mange gange, og det synes naturligt at inddrage undersøgelsen endnu engang, når nu temaet for dette nummer af Klods Hans er “På børnenes præmisser”. For da bliver det endnu en gang aktuelt at spørge, hvad børnene så læser, når de selv vælger?
BEMÆRK at der indgår grafer i denne artikel, som aflæses mere optimalt på enten tablet eller laptop/desktop.
Undersøgelsen fra 2021 afslører, at børnenes genrevalg synes konsistente på tværs af klassetrin og indbefatter bl.a. Humor, Fantasy/science fiction, Serier og Gyser-, spøgelses- og horrorbøger. På samme vis er de mest populære forfattere i 2021 gengangere fra læsevaneundersøgelsen fra 2017:
Her ses store (internationale) forfattere som J.K. Rowling, Jeff Kinney og Dav Pilkey, mens danske etablerede navne som Kenneth Bøgh Andersen og Lene Kaaberbøl også er repræsenteret på listen.
Top-10-lister over forfattere fra de seneste tre læsevaneundersøgelser
Kilde: “Børn og unges læsning 2021”, Aarhus Universitetsforlag
KIlde: Børn og unges læsning 2021, Aarhus Universitetsforlag
No Data Found
KIlde: Børn og unges læsning 2021, Aarhus Universitetsforlag
No Data Found
Et bevidst og kvalitativt bogvalg
Men ét er at kende til sin yndlingsgenre og -forfatter – noget andet er bevidst at kunne vælge de gode historier inden for netop dén genre eller dét forfatterskab på skole- eller folkebiblioteket.
Problemet med de umotiverede læsere er, at de ikke evner at tage et bevidst og kvalitativt bogvalg. De har for få læseoplevelsessucceser på deres CV til at genskabe læsemomentet.
Derfor må den voksne i barnets nærhed stille gode alternativer til rådighed og – ikke mindst – tale med barnet om dets præferencer for genre og forfatter.
Den gode læseoplevelse skal hjælpes på vej af det gode og bevidste bogvalg. En titel eller en forfatter, som barnet ikke selv ville have fundet, kan være af afgørende karakter for barnets udvikling som (motiveret) læser. Men spørgsmålet er, hvilke enkeltitler og forfattere som kunne supplere børnenes egne hitlister og muligvis være den forskel, som rammer den enkelte?
De følgende titler er bud herpå. Det er bøger, som falder under de genrer, børnene selv siger, at de gerne vil læse, men det er ikke nødvendigvis de titler, de selv ville vælge. Nogle af dem er kendte værker, mens andre er oversete perler.
af Sophie Soud & Thomas Hjorthaab
Gad
Aldersgruppe: 9-12 / Genrer: Humor, serie
Sivert og hans kat ligger i åben krig. Deres forhold balancerer på en knivsæg mellem had og kærlighed. Katten Møgmis er, som katte er flest: hævngerrig og udspekuleret. Sivert er, som præteens er flest:
kærlighedshungrende og afvisende. Møgmis er en spruttende sjov
tegneserie.
af Kim Ace
Carlsen
Aldersgruppe: 10-15 / Genrer: Gys, humor, serie
Lucas’ familie flytter hjem til Kvæhlstrup, og cirka samtidig begynder der at ske sære ting i byen. En morder er på fri fod. Det er 90’er-splatter i stil med I Know What You Did Last Summer og Scream med lige dele nostalgi og myrekrybfremkaldende splattergyser. Og så er den sjov. Hylende morsom. Lucas er ynkelig, mens hans ven Sultan er spiddende sarkastisk.
af Naja Vaaben
Straarup & Co.
Aldersgruppe: 10-15 / Genrer: Fantasy, serie
Esti er vokset op på et kloster, men hendes blod skjuler på en hemmelighed. Hun bliver derfor flyttet til et akademi, hvor hun skal trænes til at være falkeridder. Fortællingen om Estis forvandling fra novice til ridder er en
klassisk fantasyfortælling, som byder på venskaber og fjendskaber, mod og
dumdristighed, magi og magt.
af Andreas Boeskov
Gyldendal
Aldersgruppe: 10-12 / Genrer: Fantasy, serie
Asger elsker at tegne. En dag går det op for ham, at hans tegneevner er særlige. Tegningerne kommer nemlig til live. Det er bare det lille problem, at han tegner monstre.Fortællingen om den lille gruppe børn, som både kan bøje tid og sted er fængslende god. Og forsynet med plottwist, som klæber læseren til siderne.
af John Kenn Mortensen
Alvilda
Aldersgruppe: 10-12 / Genrer: Humor, fantasy, gys, serie
Alice får sin sommerferie til at gå med at fordrive tiden med Timme og Said. En dag finder de et gammelt hus ude i skovsøen. Huset er en portal til en mareridtsverden, hvor de onde fra den anden side tager Alices lillebror til fange. Vennerne må på en mission, som bringer både gyselige, sjove og
eventyrlige oplevelser med sig. Det er fornøjelig god historiefortælling.
af Emil Landgreen
Forlaget Bolden
Aldersgruppe: 10-12 / Genrer: Sci-fi, gys, serie
Tre venner finder noget mystisk computergear, men efter første gang, de spiller med det, ændrer tingene sig, og så handler det om at passe på sine
venner – og overveje hver eneste lille handling i den virtuelle verden. Historien er creepy på den helt rigtige måde, hvor computerspillets udfald materialiseres ud i den virkelige verden.
af Nicole Boyle Rødtnes
Alvilda
Aldersgruppe: 12-15 / Genrer: Sci-fi, serie
I en nær fremtid lever mænd og kvinder adskilt i et parallelsamfund.
Hverdagen er styret af kontrol og justits, og fremtiden synes dyster. Tre unge mennesker lever på hver deres side i samfundet. De drømmer alle om noget andet. En ulovlig forelskelse sætter dødsstødet ind, og samfundet står til at bryde sammen. Nicole Boyle Rødtnes kan skrive historier, som får læseren til at hungre efter mere.
af Kenneth Bøgh Andersen
Gyldendal
Aldersgruppe: 10-12 / Genrer: Gys, humor, serie
Felix er nørden i klassen. Jagtet vildt af skolens bølle. En dag besøger klassen Nationalmuseet, og ved et tilfælde falder en fløjte ned i Felix’ taske. Felix opdager, at han kan styre folk med fløjten. Men bagsiden er, at fløjten også kalder på Åmanden. Bogen er uhyggelig på den helt rigtige måde, mens den
samtidig er humoristisk på onkelmåden.
af Anette Vinter Jensen
Alinea
Aldersgruppe: 10-15 / Genrer: Gys, krimi, serie
Ellen vinder en telefon en mystisk konkurrence. Herefter begynder mærkelige ting at ske. Underlige beskeder kommer, og mærkelige hændelser sker. Det synes at hænge sammen med en ung piges dødsfald, men kan døde piger texte? Dødens fjer er en del af Alineas Sort læseklub, som er letlæste bøger til de ældre børn, uden det går på kompromis med indholdet. Det er uhygge for alle – uanset læseniveau.
af Lars Daneskov
Gutkind
Aldersgruppe: 10-15 / Genre: Gys
Livas storebror Victor er død, og hans værelse står urørt, som den dag han døde for tre år siden. En dag opdager Liva imidlertid, at noget har ændret sig. På værelset og på klassebilledet. Er Victor på værelset, selvom han er død? Sorg, gys og filosofiske overvejelser flettes sammen i denne korte fortælling.
af Michala Elk
Gad
Aldersgruppe: 12-15 / Genre: Krimi
Freja og Malou er til fest med resten af 9. A. Festen udvikler sig, og pigerne løber ud i skoven. I skoven dør Malou. Hun bliver påkørt af et tog. Men hvad der virkelig skete, er svært at vide, for Freja husker det ikke. Eller gør hun? Noget forbliver
usagt, og Freja er jo også rigtig god til at fortælle historier. Ungdomskrimi
på den amerikanske måde med politirapporter, ulykker, venskaber og
hemmeligheder.
afLine Kyed Knudsen
Gyldendal
Aldersgruppe: 12-15 / Genrer: Gys, krimi
To veninder er på yogaretreat på Møn omkring årtusindeskiftet. Her suges de ind i en sekt med en meget karismatisk leder. 20 år senere vinder en ung
kvinde en filmpris om sin mor. De to spor fletter sig ind og ud af hinanden i en spændingsroman om sekt, hjernevask, venskab og kærlighed. Bogen er umulig at lægge fra sig.