Men hvad skal jeg så læse?

Boganbefalinger til den gode læseoplevelse

Undersøgelsen Børn og unges læsning 2021 har været refereret mange gange, og det synes naturligt at inddrage undersøgelsen endnu engang, når nu temaet for dette nummer af Klods Hans er “På børnenes præmisser”. For da bliver det endnu en gang aktuelt at spørge, hvad børnene så læser, når de selv vælger?

BEMÆRK at der indgår grafer i denne artikel, som aflæses mere optimalt på enten tablet eller laptop/desktop.

Undersøgelsen fra 2021 afslører, at børnenes genrevalg synes konsistente på tværs af klassetrin og indbefatter bl.a. Humor, Fantasy/science fiction, Serier og Gyser-, spøgelses- og horrorbøger. På samme vis er de mest populære forfattere i 2021 gengangere fra læsevaneundersøgelsen fra 2017:

Her ses store (internationale) forfattere som J.K. Rowling, Jeff Kinney og Dav Pilkey, mens danske etablerede navne som Kenneth Bøgh Andersen og Lene Kaaberbøl også er repræsenteret på listen.

Top-10-lister over forfattere fra de seneste tre læsevaneundersøgelser

Kilde: “Børn og unges læsning 2021”, Aarhus Universitetsforlag

Foretrukne specifikke genrer fordelt på køn – 5. klasse

KIlde: Børn og unges læsning 2021, Aarhus Universitetsforlag

No Data Found

Foretrukne specifikke genrer fordelt på køn – 7. klasse

KIlde: Børn og unges læsning 2021, Aarhus Universitetsforlag

No Data Found

Et bevidst og kvalitativt bogvalg

Men ét er at kende til sin yndlingsgenre og -forfatter – noget andet er bevidst at kunne vælge de gode historier inden for netop dén genre eller dét forfatterskab på skole- eller folkebiblioteket.

Problemet med de umotiverede læsere er, at de ikke evner at tage et bevidst og kvalitativt bogvalg. De har for få læseoplevelsessucceser på deres CV til at genskabe læsemomentet.

Derfor må den voksne i barnets nærhed stille gode alternativer til rådighed og – ikke mindst – tale med barnet om dets præferencer for genre og forfatter.

Den gode læseoplevelse skal hjælpes på vej af det gode og bevidste bogvalg. En titel eller en forfatter, som barnet ikke selv ville have fundet, kan være af afgørende karakter for barnets udvikling som (motiveret) læser. Men spørgsmålet er, hvilke enkeltitler og forfattere som kunne supplere børnenes egne hitlister og muligvis være den forskel, som rammer den enkelte?

De følgende titler er bud herpå. Det er bøger, som falder under de genrer, børnene selv siger, at de gerne vil læse, men det er ikke nødvendigvis de titler, de selv ville vælge. Nogle af dem er kendte værker, mens andre er oversete perler.

Møgmis

af Sophie Soud & Thomas Hjorthaab
Gad

Aldersgruppe: 9-12 / Genrer: Humor, serie

Sivert og hans kat ligger i åben krig. Deres forhold balancerer på en knivsæg mellem had og kærlighed. Katten Møgmis er, som katte er flest: hævngerrig og udspekuleret. Sivert er, som præteens er flest: kærlighedshungrende og afvisende. Møgmis er en spruttende sjov tegneserie.

Lukas O'Kult

af Kim Ace
Carlsen

Aldersgruppe: 10-15 / Genrer: Gys, humor, serie

Lucas’ familie flytter hjem til Kvæhlstrup, og cirka samtidig begynder der at ske sære ting i byen. En morder er på fri fod. Det er 90’er-splatter i stil med I Know What You Did Last Summer og Scream med lige dele nostalgi og myrekrybfremkaldende splattergyser. Og så er den sjov. Hylende morsom. Lucas er ynkelig, mens hans ven Sultan er spiddende sarkastisk.

Falkeridder (1) – Sne og glæder

af Naja Vaaben
Straarup & Co.

Aldersgruppe: 10-15 / Genrer: Fantasy, serie

Esti er vokset op på et kloster, men hendes blod skjuler på en hemmelighed. Hun bliver derfor flyttet til et akademi, hvor hun skal trænes til at være falkeridder. Fortællingen om Estis forvandling fra novice til ridder er en klassisk fantasyfortælling, som byder på venskaber og fjendskaber, mod og dumdristighed, magi og magt.

De glemte vogtere

af Andreas Boeskov
Gyldendal

Aldersgruppe: 10-12 / Genrer: Fantasy, serie

Asger elsker at tegne. En dag går det op for ham, at hans tegneevner er særlige. Tegningerne kommer nemlig til live. Det er bare det lille problem, at han tegner monstre.Fortællingen om den lille gruppe børn, som både kan bøje tid og sted er fængslende god. Og forsynet med plottwist, som klæber læseren til siderne.

Midnatssolens rige (1) - Troldmanden i træet

af John Kenn Mortensen
Alvilda

Aldersgruppe: 10-12 / Genrer: Humor, fantasy, gys, serie

Alice får sin sommerferie til at gå med at fordrive tiden med Timme og Said. En dag finder de et gammelt hus ude i skovsøen. Huset er en portal til en mareridtsverden, hvor de onde fra den anden side tager Alices lillebror til fange. Vennerne må på en mission, som bringer både gyselige, sjove og eventyrlige oplevelser med sig. Det er fornøjelig god historiefortælling.

Spillet

af Emil Landgreen
Forlaget Bolden

Aldersgruppe: 10-12 / Genrer: Sci-fi, gys, serie

Tre venner finder noget mystisk computergear, men efter første gang, de spiller med det, ændrer tingene sig, og så handler det om at passe på sine venner – og overveje hver eneste lille handling i den virtuelle verden. Historien er creepy på den helt rigtige måde, hvor computerspillets udfald materialiseres ud i den virkelige verden.

Rød og blå-serien

af Nicole Boyle Rødtnes
Alvilda

Aldersgruppe: 12-15 / Genrer: Sci-fi, serie

I en nær fremtid lever mænd og kvinder adskilt i et parallelsamfund. Hverdagen er styret af kontrol og justits, og fremtiden synes dyster. Tre unge mennesker lever på hver deres side i samfundet. De drømmer alle om noget andet. En ulovlig forelskelse sætter dødsstødet ind, og samfundet står til at bryde sammen. Nicole Boyle Rødtnes kan skrive historier, som får læseren til at hungre efter mere.

Felix og Åmanden

af Kenneth Bøgh Andersen
Gyldendal

Aldersgruppe: 10-12 / Genrer: Gys, humor, serie

Felix er nørden i klassen. Jagtet vildt af skolens bølle. En dag besøger klassen Nationalmuseet, og ved et tilfælde falder en fløjte ned i Felix’ taske. Felix opdager, at han kan styre folk med fløjten. Men bagsiden er, at fløjten også kalder på Åmanden. Bogen er uhyggelig på den helt rigtige måde, mens den samtidig er humoristisk på onkelmåden.

Dødens fjer

af Anette Vinter Jensen
Alinea

Aldersgruppe: 10-15 / Genrer: Gys, krimi, serie

Ellen vinder en telefon en mystisk konkurrence. Herefter begynder mærkelige ting at ske. Underlige beskeder kommer, og mærkelige hændelser sker. Det synes at hænge sammen med en ung piges dødsfald, men kan døde piger texte? Dødens fjer er en del af Alineas Sort læseklub, som er letlæste bøger til de ældre børn, uden det går på kompromis med indholdet. Det er uhygge for alle – uanset læseniveau.

Med døden til følge

af Lars Daneskov
Gutkind

Aldersgruppe: 10-15 / Genre: Gys

Livas storebror Victor er død, og hans værelse står urørt, som den dag han døde for tre år siden. En dag opdager Liva imidlertid, at noget har ændret sig. På værelset og på klassebilledet. Er Victor på værelset, selvom han er død? Sorg, gys og filosofiske overvejelser flettes sammen i denne korte fortælling.

Alt hvad jeg husker

af Michala Elk
Gad

Aldersgruppe: 12-15 / Genre: Krimi

Freja og Malou er til fest med resten af 9. A. Festen udvikler sig, og pigerne løber ud i skoven. I skoven dør Malou. Hun bliver påkørt af et tog. Men hvad der virkelig skete, er svært at vide, for Freja husker det ikke. Eller gør hun? Noget forbliver usagt, og Freja er jo også rigtig god til at fortælle historier. Ungdomskrimi på den amerikanske måde med politirapporter, ulykker, venskaber og hemmeligheder.

Sektens døtre

afLine Kyed Knudsen
Gyldendal

Aldersgruppe: 12-15 / Genrer: Gys, krimi

To veninder er på yogaretreat på Møn omkring årtusindeskiftet. Her suges de ind i en sekt med en meget karismatisk leder. 20 år senere vinder en ung kvinde en filmpris om sin mor. De to spor fletter sig ind og ud af hinanden i en spændingsroman om sekt, hjernevask, venskab og kærlighed. Bogen er umulig at lægge fra sig.

LÆS OGSÅ

Tove Krebs Lange: ”Som illustrator kan man ikke leve af kun at tegne billedbøger”

Tove Krebs Lange er illustrator og forfatter til en lang række børnebøger, skole- og billedbøger. Sammen med Anya Winquist fungerer ...

Forlag stiller udgivelse af danske billedbøger i bero

Det lille, uafhængige forlag Jensen & Dalgaard har på baggrund af den verserende debat om danske illustratorers vilkår valgt at ...

Den australske organisation Indigenous Literacy Foundation modtager dette års Astrid Lindgren Memorial Award

Den australske læseorganisation Indigenous Literacy Foundation modtager Astrid Lindgren Memorial Award 2024. ...