Tillykke til IBBY – 70 år (1953-2023)

IBBY International kan fejre 70-års jubilæum i år.
Collage fra Canva

I år fejrer IBBY sin 70-årsfødselsdag. Lad os i den anledning se tilbage på, hvorfor IBBY blev grundlagt – og hvorfor der stadig er brug for IBBY i 2023.

Efter 2. verdenskrig blev der mange steder spekuleret i, hvordan man kunne undgå endnu en verdenskrig. Jella Lepman var en politisk aktiv journalist, som emigrerede fra Tyskland til England i 1936 med sine børn. Efter krigens afslutning blev hun rådgiver i spørgsmål om børn og unge i efterkrigstidens Tyskland. I 1949 var hun med til at grundlægge The International Youth Library i München, som hun ledede indtil 1957, og i 1951 organiserede hun et møde under overskriften International Understanding through Children’s Books.

Jella Lepman (1891-1970)

Dette møde resulterede i 1953 i grundlæggelsen af IBBY. Håbet var, at hvis alle børn havde adgang til kvalitetsbøger skrevet til børn, kunne man gennem bøgerne opnå forståelse for hinanden både nationalt og internationalt og dermed mindske risikoen for krig.

IBBYs mission er den dag i dag stadig at fremme international forståelse gennem børnebøger, men også at give børn over hele verden adgang til kvalitetsbøger, at tilskynde til udgivelse af børnebøger, at yde støtte og uddannelse til mennesker, der beskæftiger sig med børnebøger, at stimulere forskning og videnskabeligt arbejde inden for børnelitteratur samt at beskytte og værne om barnets rettigheder ifølge FNs børnekonvention.

Der er efterhånden 80 nationale afdelinger af IBBY, hvoraf den danske blev stiftet i 1964. Hver national afdeling arbejder for missionen på vidt forskellige måder, idet der er enorme forskelle på vilkårene for børnelitteraturen i de forskellige lande.

For ”desværre” er der stadig brug for IBBY i samme grad som i 1953. Det er ikke alle børn, der har mulighed for at gå i skole og lære at læse, eller som har adgang til litteratur, men IBBY arbejder ufortrødent videre.

Privatfoto fra et af de to IBBY-biblioteker i Gaza

IBBY støtter også projekter i områder ramt af konflikt eller naturkatastrofer – for eksempel de to IBBY-biblioteker i Gaza, som åbnede for 15 år siden, og som giver børn i området adgang til bøger. Derudover uddeler IBBY børnelitterære priser for at sætte fokus på den gode børnelitteratur og de dygtige forfattere, illustratorer og oversættere på området.

Der er derfor i høj grad grund til at fejre IBBYs 70-årsfødselsdag. Stort tillykke til os alle!

– Læs mere på ibby.org

LÆS OGSÅ ...

De danske nominerede til IBBY Honour List 2024 er fundet

“Undskyld, men er der plads til en billedbog her?”

Men hvad skal jeg så læse?

Casper Grundtvig: “Børnene er utroligt gode til bare at tage ja-hatten på”

Børnelitteratur ud over alle grænser

Her er de danske shortlistede til IBBY Honour List 2024