Da 20 danske billedbøger mødte 20 iranske kunstnere

Der var mus i lysekronerne i den danske ambassadørbolig i Teheran.
Privatfoto

Denne december blev der tændt et lys i Teheran – en hel lysekrone med 40 lys! Sådan en sag hedder en “Chelcheraq” i Iran, og det var også navnet på den workshop, der blev afholdt i det danske ambassadørpars residens i Teheran 4. til 6. december 2023.

Jesper Vahr og Ane Tang Vahr lagde deres højloftede stuer til workshoppen. De gav de 20 iranske deltagere/kunstnere et helt fantastisk rum, med langbord og passende lysekroner, rum og plads til at fordybe sig i 20 af vores fineste nyere danske billedbøger. Det var de 20 titler som indgår i udstillingen Picture Books from Denmark, udstillingen som ikke blev. Den måtte aflyses pga. urolighederne i Iran sidste efterår.

Hoda Hadadi har arrangeret og stået for workshoppen i samarbejde med ambassaden. Fra København har vi understøttet med oversættelser af ca. halvdelen af titlerne, på engelsk eller farsi. De kunne altså læses, og der blev undret – what!? Noget var uforståeligt, noget rørte til tårer.

De fordybede sig i vores billedbøger, i de rum som ambassadørparret så generøst lagde til. Ane Tang Vahr er mistænkt for at have inviteret mus i lysekronen, og er hermed erklæret billedbogens ambassadør – med et stort og inderligt tak! Ikke kun for indlæg og oplæg, for at gøre det til en sjældent dejlig begivenhed, alle sanser rundt, for de 20 deltagere.

Musene kommer fra kataloget, det er Tea Bendix’ mus. Og vores maskotter, dukkerne fra Ana Jacobinas Ø, var også til stede, hentet hjem fra The Doll Museum til lejligheden. Der har de fået en beskyttet bolig, og det er ret fint.

Nu findes der en lille, blå, persisk Mimbo Jimbo, og der findes et sted med fred til Idiot! (Karrebæk). Brøggers Fuglemand får pudset fjerdragten, det måtte ske i Iran, den er delvist syet, og Mit hus (Anna Margrethe Kjærgaard) er opført i pap mache. O Po Poi blev et stående udtryk for udfordringer i kreative processer, Mis med de blå øjne lagde vejen forbi – og gik rent ind …

…det var 3 lykkelige dage i workshoppen Chelcheraq. 

Resultatet af mødet mellem vores 20 danske billedbøger og 20 iranske kunstnere kan ses i Kildevæld Kulturcenter i København den 18. maj 2024 – der holder vi fest og tænder den grønne skov og viser billeder fra Iran.

Læs om arrangementet her

Indlægget er skrevet af Lis Andersen og Hoda Hadadi

LÆS OGSÅ ...

Den australske organisation Indigenous Literacy Foundation modtager dette års Astrid Lindgren Memorial Award

“Kan du leve af det?”

IBBY-formand: “540 mio. lyder af meget. Men det er det ikke.”

Årets vindere af Kulturministeriets priser til børne- og ungdomsbøger er fundet

IBBY-året, der gik – Bestyrelsens årsberetning 2023/2024

Referat af generalforsamling 2024