Bogpanelets årsrapport er et af flere redskaber til at tage temperaturen på litteraturens og bøgernes vilkår i Danmark. Vi har kigget den nyligt udgivne rapport igennem med børne- og ungdomslitterære øjne.
BEMÆRK at der indgår tabeller i denne artikel, som aflæses mere optimalt på enten tablet eller laptop/desktop.
Sidste år blev der nedsat et nyt Bogpanel under Kulturministeriet. Det nye Bogpanel har netop udgivet deres første årsrapport, og den er altid interessant læsning. Også med B&U-brillerne på.
Det følgende er ikke en udtømmelig gennemgang af rapporten, men blot enkelte nedslag, der måske kan fortælle noget om børne- og ungdomsbogens tilstand i Danmark lige nu.
Rekordår for nye bøger til børn og unge
Noget af det første, man må bemærke er antallet af nye skønlitterære titler til børn og unge i 2022, som er det højeste antal i de ti år, som rapporten forholder sig til.
1.797 nyheder blev det til i 2022 – og det er altså udelukkende blandt trykte bøger. Det kan ikke udelukkes, at enkelte nyheder udelukkende er udkommet som enten lyd- eller e-bog.
Desværre giver rapporten ikke noget billede af, hvor mange fagbogsnyheder til børn og unge, der blev udgivet i 2022.
KIlde: Bogpanelets årsrapport 2022, tal fra fig 1.4, udtræk fra DBC
No Data Found
Antallet af førsteudgaver af skønlitterære e-bøger til børn og unge har siden 2019 været stigende. Og den tendens fortsatte i 2022.
KIlde: Bogpanelets årsrapport 2022, tal fra fig 1.6, udtræk fra DBC
No Data Found
Hvem udgiver børne- og ungdomsbøgerne?
Over en tiårig periode er der kommet flere udgivere af børne- og ungdomslitteratur til (fra 141 i 2013 til 188 i 2022).
De ti største forlag står for 54,2 % af det samlede udgivelsesfelt til børn og unge.
KIlde: Bogpanelets årsrapport 2022, tal fra fig 2.6,: Slots- og Kulturstyrelsens biblioteksafgiftssystem og DBC, udtræk til Bogpanelet.
No Data Found
Ser vi i stedet for antallet af udgivelser på antallet af indkøbte eksemplarer af disse førsteudgaver på landets biblioteker, ændrer billedet sig en smule.
Her ligger Forlaget Carlsen øverst med 45.259 eksemplarer, efterfulgt af Turbine med 38.900 eksemplarer og dernæst Gyldendal med 32.308 eksemplarer.
Forlaget Lamberth, som indtager en 3. plads, når det kommer til antallet af udgivelser, må til gengæld “tage til takke” med en 6. plads, når det kommer til antallet af indkøbte eksemplarer på bibliotekerne.
Bibliotekerne køber flest eksemplarer pr. titel fra Gyldendal
Der sker yderligere forskydelser blandt de ti største udgivere, når man ser på bibliotekernes gennemsnitlige bestand pr. titel. Her er Gyldendal bibliotekernes “foretrukne forlag”.
KIlde: Bogpanelets årsrapport 2022, tal fra fig 2.6,: Slots- og Kulturstyrelsens biblioteksafgiftssystem og DBC, udtræk til Bogpanelet.
No Data Found
To store spillere mangler på listen
Bogpanet har kun undersøgt – eller i hvert fald offentliggjort – tal på de ti største udgivere, og “største udgiver” her opgjort baseret på antallet af udgivelser. Derfor mangler både Gutkind Forlag og Politikens Børnebøger desværre på listen.
Det havde været interessant at se, hvordan det går for en ny spiller på B&U-området som Bonnier-forlaget Gutkind og med Politikens Børnebøger, der er en stor spiller inden for litteratur til voksne, og som har meldt ud, at de har en strategi om at udvide deres udgivelsesportefølje inden for B&U-litteraturen.
De ti mest indkøbte B&U-bøger på bibliotekerne i 2022
Traditionen tro bringer Bogpanelets årsrapport også top 1i-lister over de mest indkøbte bøger på bibliotekerne.
Her er listen for børne- og ungdomsbøger:
5.054 eksemplarer
af Mette Døssing
Natuskoleforlaget
2.2011 eksemplarer
af Janne Teller
Danslærerforeningens Forlag
2.171 eksemplarer
af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen
Carlsen
1.652 eksemplarer
af Jesper Wung-Sung
Gyldendal
1.282 eksemplarer
af Marianne Iben Hansen og Niels Bo Bojensen
Carlsen
1.256 eksemplarer
af Sanne Munk Jensen og Kim Fupz Aakeson
Gyldendal
1.237 eksemplarer
af Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen
Gyldendal
1.195 eksemplarer
af Dav Pilkey
på dansk ved Kim Langer
Carlsen
1.188 eksemplarer
af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen
Carlsen
1.094 eksemplarer
af Line Kyed Knudsen
Carlsen
Kilde: Bogpanelets årsrapport 2022, fig. 4.19, Slots- og Kulturstyrelsens biblioteksafgiftssystem og DBC, udtræk til Bogpanelet
Det er interessant, at der kun er blevet plads til en oversat bog på listen (“Hundemand 10 – Stormfulde helte”) – og at der ligeledes kun har sneget sig en enkelt ungdomsbog ind blandt de ti mest indkøbte bøger (“Au pair”)
Gyldendal er godt nok overordnet set det forlag, som bibliotekerne køber flest eksemplarer ind fra pr. titel – men ser man udelukkende på de ti mest indkøbte titler, så placerer Forlaget Carlsen sig på fem ud af ti pladser.
Det er også værd at bemærke, at den mest indkøbte titel i 2022, med mere end dobbelt så mange indkøbte eksemplarer som nr. 2 på listen – kommer fra et forlag, Naturskoleforlaget, som ikke figurerer på Bogpanelets liste over de ti største udgivere af børne- og ungdomslitteratur.
Børne- og ungdomsbøger ligger højt på digitale udlånslister
Bogpanelets årsrapport bringer også top 10-lister over de mest udlånte e- og lydbøger på bibliotekerne.
Her er det interessant, at på både listen over udlånte e-bøger og på listen over udlånte lydbøger, er fem ud af de ti mest udlånte titler børne- og ungdomsudgivelser.
Folkebibliotekernes bestand af fysiske bøger vokser
Både 2020 og 2021 var præget af en vækst i digitale udlån fra folkebibliotekerne, hvilket nok i høj grad har været en effekt af Covid-19, og samtidig også et fald i bibliotekernes bestand af fysiske bøger og materialeudgifterne. Men i 2022 er bibliotekernes bestand af fysiske bøger vokset for første gang i ti år. Bestanden er steget med ca. 162.000 eksemplarer, svarende til 1,2 %.
Ovenstående tal er et samlet tal for bøger til både voksne, børn og unge.
Fokus på børn og unges forhold til litteraturen
Dette indlæg har forsøgt at slå ned på enkelte punkter med særlig relevans for børne- og ungdomslitteraturen, men det er bestemt også værd for bogmennesker at tage et kig på hele rapporten:
– Download Bogpanelets årsrapport 2023
I indledningen afslører Bogpanelet, at de har en ny rapport på vej i foråret 2024, der skal belyse børn og unges forhold til litteraturen i en tid præget af omfattende og tiltagende digitalisering.
Den ser vi selvfølgelig frem til at dykke ned i hos Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark.
© 2023 All Rights Reserved.