Bogåret, der gik: Michala Elk

Foto: Esben Bøg Jensen

Vi har bedt en række bogfolk om at se tilbage på bogåret, der er gået. Og ligeledes om at se frem mod det kommende år. Første i rækken er forfatter Michala Elk, som i 2023 modtog Læringscentrenes Forfatterpris for sit forfatterskab og også udgav YA-romanen Alt hvad jeg husker.

Hvad har været det mest udfordrende som forfatter i 2023?

Som mange andre forfattere kan jeg ikke leve udelukkende af at skrive bøger. Jeg har et deltidsjob ved siden af mit forfatterskab, og det er helt klart en udfordring at finde tid til at skrive. Heldigvis har jeg forstående familie og venner, men jeg håber, at jeg på et tidspunkt kan få lov til at bruge meget mere til på at skrive.


Hvad har været det mest inspirerende i 2023?

Det har været vildt inspirerende for mig at afslutte min uddannelse på Manuskriptskolen for Børnefiktion. Jeg valgte at skrive en tv-serie til unge som afgangsprojekt, og det var en kæmpe udfordring både at udvikle og skrive en færdig fortælling i det format – og med de greb, der hører sig til. Men det gav mig blod på tanden efter for alvor at brede mine historier ud til nye medier; for eksempel drømmer jeg også om at arbejde mere med dramatik til børne- og ungdomsteater.

Jeg fatter ikke, at den nære litteraturformidling og adgang til bøger ikke bliver anerkendt og prioriteret mere.


Hvad har du undret dig mest over i 2023, når du ser tilbage på “bogåret”?

Der har været stor opmærksom på børn og unges faldende læselyst i mange år. Og for nylig kom der så fornyet opmærksomhed på danske børns dalende læsekompetence. Derfor undrer jeg mig meget over, at biblioteker, skolebiblioteker og CFU ikke bliver prioriteret højere politisk (eller faktisk kan undring ikke dække det, jeg synes det er fuldstændig hovedløst). 

Læselyst kommer ikke af sig selv. Det kræver mange, gode, forskellige bøger, og så kræver det flere ressourcer til både voksne, der skal formidle bøgerne, og flere inspirerende møder med forfattere og illustratorer. Jeg fatter ikke, at den nære litteraturformidling og adgang til bøger ikke bliver anerkendt og prioriteret mere.


Hvad er du mest stolt over som forfatter i 2023?

Den er nem at svare på: Jeg er vanvittig stolt over, at jeg modtog Læringscentrenes Forfatterpris udmøntet i min ungdomsroman En My for meget. Det var virkelig uventet, fordi jeg stadig betragter mig selv som en ret ny og ukendt forfatter. Det var en kæmpe oplevelse.

Jeg har også lyst til at nævne min nyeste roman Alt hvad jeg husker, som udkom i september. Ideen opstod i forbindelse med en opgave på 2. semester af Manuskriptskolen for Børnefiktion, og jeg skrev på den, mens jeg både gik i skole og arbejdede ved siden af. Når jeg ser tilbage, fatter jeg ikke, at det hele gik op, men jeg er vildt stolt af både bogen og dens modtagelse.


ALT HVAD JEG HUSKER

Et psykologisk drama, hvor sandheden hele tiden viser sig fra nye vinkler.

Frejas bedste veninde Malou har taget sit eget liv. Som det eneste vidne får Freja mange spørgsmål, der tvinger hende til at huske den nat, hvor Malou døde. Og deres venskab i tiden op til.

Jo mere hun husker, des mere bliver hun i tvivl om, hvor godt hun egentlig kendte sin veninde. Og i takt med, at politiet graver dybere, er der flere og flere ting, der ikke passer sammen.

Hvad ser du mest frem til i 2024?

Jeg ser frem til nye udgivelser i form af både et par noveller og en ungdomsroman, som handler om at navigere i verden, når man konstant bliver slået ud af kurs. Og hvor svært det kan være at navigere ud fra sig selv frem for andre. Den handler også lidt om verdens undergang, Star Wars og en hemmelig pagt.

Desuden modtog jeg et rejselegat i efteråret, så jeg glæder mig til at tage nogle dage til Bornholm og researche til en ny bog. Og så ser jeg meget frem til at undervise skriveglade unge og forhåbentlig komme meget mere ud og møde dem, jeg skriver mine bøger til.


MICHALA ELK (f. 1991) er uddannet fra Manuskriptskolen for Børnefiktion i 2023. Hun er draget af at fortælle de historier, der får liv i mødet mellem mørke, håb og hverdagsmagi. ALT HVAD JEG HUSKER er hendes tredje roman.

LÆS OGSÅ ...

Tove Krebs Lange: ”Som illustrator kan man ikke leve af kun at tegne billedbøger”

Forlag stiller udgivelse af danske billedbøger i bero

Den australske organisation Indigenous Literacy Foundation modtager dette års Astrid Lindgren Memorial Award

“Kan du leve af det?”

IBBY-formand: “540 mio. lyder af meget. Men det er det ikke.”

Da 20 danske billedbøger mødte 20 iranske kunstnere