Bogåret, der gik: Jonas Holm Hansen

Vi har bedt en række bogfolk om at se tilbage på bogåret, der er gået. Og ligeledes om at se frem mod det kommende år. Næste i rækken er forlagsdirektør for Alvilda, Jonas Holm Hansen.

Hvad har været det mest udfordrende som forlægger i 2023?

At blive ved med at genopfinde sig selv. Som Lampedusa skrev, så må alting hele tiden forandres, for at alt kan forblive, som det er. Det gælder så sandelig også den danske bogbranche! Det er sundt for os forlæggere, for det holder os skarpe og forhindrer forretningsmæssig vane- og litterær kassetænkning.


Hvad har været det mest inspirerende i 2023?

Udviklingen af vores billedbogsserie Far & Papa, som er skrevet af Kaspar og Lambang Arianto og illustreret af Angelica Inigo. Ideen var at lave en serie om små børns store spørgsmål, og det har været en vild rejse ned i den kreative heksekedel, før serien fandt sin endelige form.

Evnen til koncentration om læsning er en forudsætning for, at samfundet og vores institutioner kan fungere. Så det burde ligge tårnhøjt i de politiske prioriteringer på alle niveauer.


Hvad har du undret dig mest over i 2023, når du ser tilbage på “bogåret”?

Det politiske vildrede om prioritering af bøger. Evnen til koncentration om læsning er en forudsætning for, at samfundet og vores institutioner kan fungere. Så det burde ligge tårnhøjt i de politiske prioriteringer på alle niveauer. Det vil være rigtig glædeligt, hvis vindene begynder at blæse hen mod et større fokus på litteraturen.


Hvad er du mest stolt over som forlægger i 2023?

Alvilda fik lavet en rigtig god kampagne for Nicole Boyle Rødtnes’ fantastiske serie Iltjagt i samarbejde med Boghandlerforeningen. Det er jo en fornøjelse at være med til at uddele mange tusinde gratis eksemplarer – særligt når man kan se hvor mange læsere, der bliver fanget af universet og hopper videre til de næste bøger i serien.


ILTJAGT (1) – OVERLEVELSE
af Nicole Boyle Rødtnes

I en dyster fremtid koster hvert åndedrag penge. Kun de rige har råd til kvalitetsilt. De fattige må nøjes med dårligere ilt, der langsomt gør dem syge.

Liam og Alex har måttet klare sig selv, siden en ulykke dræbte deres far og sendte deres mor på hospitalet. De kæmper for at skaffe penge nok til ilt til sig selv og den respirator, der holder deres mor i live. Men i jagten på penge og ilt bliver de fanget i et livsfarligt spil … 

Overlevelse er første bog i serien Iltjagt, en dystopisk serie for de 9-12-årige. 

Bogen var nomineret til en Orlapris i 2023 i kategorien “Spænding – Bogen der fik mig til at bide negle”.

Hvad ser du mest frem til i 2024?

Samarbejdet med Alvildas medarbejdere. Vi er i en proces, hvor vi både skal holde fast i vores gamle dyder og genopfinde os selv. Samtidig er vi en rigtig god blanding af erfarne kræfter og nyere folk med masse af ideer og friske perspektiver. Det er et interessant tidspunkt være i branchen på, nu hvor intet er, som det plejer.


JONAS HOLM HANSEN er direktør og programansvarlig for forlaget Alvilda. Han er cand.mag. i litteratur fra Københavns Universitet (2009) og har tidligere arbejdet som redaktør for en række danske forfattere.

LÆS OGSÅ ...

De danske nominerede til IBBY Honour List 2024 er fundet

“Undskyld, men er der plads til en billedbog her?”

Men hvad skal jeg så læse?

Casper Grundtvig: “Børnene er utroligt gode til bare at tage ja-hatten på”

Børnelitteratur ud over alle grænser

Her er de danske shortlistede til IBBY Honour List 2024