Bogåret, der gik: Birgitte Reindel

Vi har bedt en række bogfolk om at se tilbage på bogåret, der er gået. Og ligeledes om at se frem mod det kommende år. Vi afslutter serien i egne rækker, nemlig med Birgitte Reindel, som er bestyrelsesformand i IBBY Danmark.

Hvad har været det mest udfordrende for IBBY Danmark i 2023?

Set med IBBY øjne havde vi en lidt svær start på året, da Dronning Margrethe trak sig som protektor for The Hans Christian Andersen Award i starten af januar. Det medførte en del aktivitet omkring IBBY i både Danmark og de øvrige nordiske lande i medierne og på vores sociale medier. Når internettet går amok og beskylder os for at dræbe børn, er det faktisk meget ubehageligt, selvom det er præcis det modsatte, IBBY står for.

IBBY vil gerne modvirke krig gennem at øge den medmenneskelige forståelse ved at arbejde for, at børnelitteraturen når ud til alle børn.

Ingen af os i IBBYs bestyrelse var vant til mediernes søgelys, så det gav ondt i maven et par dage. Heldigvis kunne vi hurtigt træde sammen og blive enige om en strategi, som hurtigt hjalp. (I den forbindelse kunne man næsten takke Corona for, at vi havde lært at holde møder online. ;-))


Hvad har været det mest inspirerende i 2023?

Jeg synes altid, det er vanvittig inspirerende at være sammen med andre, der brænder for det samme – børnelitteratur (inkl. ungdomslitteratur) og børn og unges læsning. Derfor glæder jeg mig altid til bestyrelsesmøder, blandt andet fordi vi har så forskellige fagligheder i bestyrelsen, at vi alle kan tilføje noget forskelligt til arbejdet.

Men det har også været inspirerende at mødes med andre samarbejdspartnere. Jeg sidder for tiden i Kulturministeriets prisudvalg for Illustratorprisen, og det er spændende dér at dykke dybere ned i enkelte værker med hver vores faglighed. Og som skolebibliotekar har det også været spændende at følge det store projekt, som både Kulturministeriet og Børne- og undervisningsministeriet har sat i søen. Det projekt har jeg fulgt tæt i Læsekoalitionen, som er et netværk af mange forskellige interessenter på området ’børns og unges læsning’.


Hvad har du undret dig mest over i 2023, når du ser tilbage på “bogåret”?

Det, der har undret mig mest i 2023, er, at regeringen i lang tid havde planer om at skære 41 mio. kr. på CFU på næste års finanslov. CFU er dér, hvor skolerne kan låne klassesæt af bøger, så alle klasser kan få den samme læseoplevelse til fælles drøftelse. Det undrede især, fordi man samtidig var meget skarp i tonen i forhold til brug af skærme i skoletiden. Hvis ikke man må bruge skærme, og man ikke har mulighed for at låne nyere relevante titler til sin undervisning, hvad skal man så bruge af materialer i sin undervisning?

Heldigvis forsvandt besparelsen på finansloven for 2024, men det er stadig usikkert, om besparelsen kommer på finanslovsforslaget for 2025. Fuldstændig idioti efter min mening, hvis man forringer skolernes mulighed for at låne tidssvarende bøger til undervisningen, særligt i en tid, hvor der arbejdes på at skabe læsekultur omkring alle børn.


Hvad er du mest stolt af som formand for IBBY Danmark i 2023?

Når man tager i betragtning, at alle i bestyrelsen har travle arbejdsliv, så bestyrelsesarbejdet foregår i fritiden, synes jeg, at det er imponerende, hvad vi har nået!

Vi startede året med at afholde Statusseminar 2023 for udsolgte huse og med venteliste, og dagen var en stor succes. Vi har udgivet fire numre af Klods Hans, som har været fyldt med spændende og relevante artikler. Vi måtte på vores generalforsamling godkende, at vi fik to suppleanter fremfor normalt én, fordi der var så stor interesse for bestyrelsesarbejdet. Vi fik gjort opmærksom på nogle gode projekter i forbindelse med uddelingen af Klods Hans Prisen 2023, og så er der alt det bagvedliggende med ny hjemmeside og livlig aktivitet på SoMe. Jeg er fantastisk stolt af bestyrelsens arbejde! 


Hvad ser du mest frem til i 2024?

Lige nu glæder jeg mig helt vildt til Statusseminar 2024, som løber af stablen i januar 2024 – endnu engang for udsolgte huse. Så har vi planer om et caféarrangement i foråret og selvfølgelig vores generalforsamling. I år afholdes IBBYs Verdenskongres i Italien, så denne gang håber vi på, at flere bestyrelsen kan deltage, for det vil give en endnu større forståelse for, hvad IBBY er og kan – i hele verden. 


BIRGITTE REINDEL har været formand for bestyrelsen for Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark siden 2021. Hun er uddannet lærer og skolebibliotekar og har arbejdet i folkeskolen siden 1988.

LÆS OGSÅ ...

Tove Krebs Lange: ”Som illustrator kan man ikke leve af kun at tegne billedbøger”

Forlag stiller udgivelse af danske billedbøger i bero

Den australske organisation Indigenous Literacy Foundation modtager dette års Astrid Lindgren Memorial Award

“Kan du leve af det?”

IBBY-formand: “540 mio. lyder af meget. Men det er det ikke.”

Da 20 danske billedbøger mødte 20 iranske kunstnere