Årets vindere af Kulturministeriets priser til børne- og ungdomsbøger er fundet

Foto: Birgitte Reindel

I fredags blev Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger uddelt. Forfatterprisen gik til Hanne Dagmar Raaberg for bogen Papirhjerter, og Jakob Martin Strid modtog Illustratorprisen for Den fantastiske bus.

Fra IBBY Danmarks side skal lyde et stort tillykke til Hanne Dagmar Raaberg og Jakob Martin Strid. Det er to fantastiske bøger til børn og unge. Og deres voksne.

Hanne Dagmar Raaberg modtager Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger for Papirhjerter.

Prisudvalgets motiveringstekst:

I Hanne Dagmar Raabergs Papirhjerter møder vi Alva, der lever midt i den svære tid mellem at være barn og ung, hvor alting forandrer sig, og det, der førhen var simpelt, pludselig bliver meget kompliceret. Kroppen er ikke bare en del af Alvas jeg, men bliver noget i forandring, hun ikke kan styre. Alva kan lave fine hjerter og dyr i papir og har styr på at bage, men kroppen, venskaberne og de spirende kærlighedsrelationer har det med at udvikle sig i andre retninger, end hun troede.

Fortællingen er klassisk; bedsteveninden der svigter en til fordel for den populære pigegruppe, forældrene, hvis liv man må indrette sig efter, og oplevelsen af det første kys. Men Raaberg formår at gøre den frisk og ny og vedkommende. 

Papirhjerter er en rørende og stilsikker beretning om at finde sig selv og forstå, at ærlighed omkring sine følelser måske er det vigtigste, man har. Den er skrevet i en letflydende form for knækprosa med minder tilbage til Vita Andersen. Tekstens grafiske udtryk følger med indholdet, der er hjerter, gentagelser, og mellemrummene imellem ordene bliver også brugt. Også her formår Raaberg at gøre et klassisk virkemiddel levende og nyt.

Jakob Martin Strid modtager Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger for Den fantastiske bus.

Prisudvalgets motiveringstekst:

Det er på alle måder en voldsom og gavmild bog, som Strid efter femten års arbejde har udgivet. Han har en boblende og ultranaiv fortællerglæde i såvel billede som tekst, og en uforlignelig evne til at koble tekst og illustrationer sammen, så de fremstår som en udelelig enhed.

Strids teknikfascination fornægter sig ikke. Indimellem lader Strid tegningerne være blåhvide, som var det en rigtig teknisk tegning. Til andre tider laver han markeringer på tegninger med blå tusch med pile, så man lægger mærke til noget specifikt i tegningen.

Den sociale indignation fylder også. Et af de første stop med bussen er, hvor man samler Takus far op fra en fabrik, hvor han stort set har siddet indespærret i et år for at tjene penge til, at Taku og hans mor kan overleve. Og stakkels Timo er syg, fordi luften er forurenet og fuld af smog.

Det er en bog, man synker ned i, nærmest bogstaveligt, for den er som sagt enorm. Selvfølgelig ender fortællingen lykkeligt, og undervejs er man blevet morderligt underholdt og blevet imponeret over den vilde rejse med den seje bus hen over den imaginære verden og den fantasi, der strømmer ud af hvert penne- og penselstrøg.

Ved prisoverrækkelsen sagde kulturminister Jakob Engel-Schmidt blandt andet: “”Gode læseoplevelser sætter sig som positive spor i resten af ens tilværelse. Man bliver simpelthen mere tilbøjelig til at fordybe sig i litteraturens verden senere i livet. Derfor er jeg stolt af, at jeg for anden gang i mit virke som kulturminister får lov til at overrække Forfatterprisen og Illustratorprisen til aktuel børne- og ungdomslitteratur, der skaber læseoplevelser i særklasse. Tak til årets prismodtagere, der bidrager med stærke og gribende historier om og til vores børn og unge. I har i den grad fortjent prisen for jeres fantastiske værker.”

Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark er repræsenteret i de to prisudvalg under Kulturministeriet. I Forfatterprisudvalget ved næstformand i bestyrelsen Mette Sofie Kirkedal og i Illustratorprisudvalget ved tidligere formand for bestyrelsen Birgitte Reindel.

LÆS OGSÅ ...

Den australske organisation Indigenous Literacy Foundation modtager dette års Astrid Lindgren Memorial Award

“Kan du leve af det?”

IBBY-formand: “540 mio. lyder af meget. Men det er det ikke.”

Da 20 danske billedbøger mødte 20 iranske kunstnere

IBBY-året, der gik – Bestyrelsens årsberetning 2023/2024

Referat af generalforsamling 2024