Anne-Marie Donslund modtog Klods Hans-prisen 2019 på Bogforum. I den anledning holdt Betina Falsing en tale for prismodtageren. Den bringer vi her.

Intet er umuligt. Klodshans kan ikke det latinske leksikon udenad og byens avis for tre år. Forfra og bagfra. Han kender ikke alle laugsartiklerne og formår ikke at brodere seler. Alligevel får han prinsessen. For han tør at turde. Han tør at være ham selv. Han ved, hvor han vil hen, og kreativitetens- og barnlighedens vinger bærer ham i den rigtige retning.
For nogen er livet udsigtsløst. Umulighederne blokerer for udsynet. Alt er umuligt.
I en verden, hvor børn og unge spejler- og måler sig i andre på de sociale medier med selvfremstillende krav om perfektion er det svært at turde. I et område, hvor fritidsaktiviteterne begrænser sig til knallertkørekortforløb og babypleje for unge mødre, har kreativiteten trange kår. Hvis man mister sin barnlighed ved fødslen på grund af sociale udfordringer i familien, tilgår man livet med mistro og uden barnets naturlige eksperimenteren og søgen efter identitetskaldende oplevelser.
Det ved Anne-Marie Donslund, og hun ved også, at vi har brug for nærhed og brug for at forstå verden.
Litteraturen kan, hvis den bliver leveret med de kærligste hensigter, bidrage med nærhed, fortrænge ensomhed, forklare livet, fortælle os, hvem vi er, hvem andre er og være springbræt til en verden fuld af muligheder. Litteraturen er den relation, der skaber kontakt med vores egne følelser, sætter os i stand til at forstå andres og på den måde bidrage til empati og det menneskelige fællesskab, som er så vigtigt for os alle. Med andre ord skabe livsduelige mennesker. Anne-Marie Donslund leverer litteraturen med de kærligste hensigter.
Litteratur- og læsefestivalen i Odsherred inviterer alle børn og unge ind og gør det med positive forventninger til børnene og de unge.
‘Ikke alle børn har en cykel’. Det er en kendsgerning, som Anne-Marie ikke overhører. Området er stort, men festivalen omfavner alle. Ingen bliver glemt, og den sociale uenshed kommer ikke til at skabe yderligere forskel, når Anne-Marie tager teten. Litteraturfesten kommer ud til alle børn via dagplejen, daginstitutionerne, skolen og gymnasiet. Sansecirkus, manga i kirken, forfattermøder, videodigte og kunstudstillinger. Kunstneriske udtryksmidlers virkemidler vækker sanseligheden i Odsherred.
FN’ børnekonvention tager udgangspunkt i barnets bedste for blandt andet at sikre ‘Børns ret til medbestemmelse, som fx indflydelse, deltagelse og ytringsfrihed“.
Denne retningslinie læner Anne-Marie sig op ad, men hun supplerer også ved sit børneperspektiv. Hun har ingen didaktisk pegefinger hævet, men medtænker børnenes og de unges interesser. Hun varetager ikke kun det, hun formoder, er børns interesser, men sætter sig i øjenhøjde, lytter og forsøger at afdække deres egne perspektiver og oplevelser i forhold til deres eget liv, for at bruge den indsigt til at optimere børnenes omstændigheder. Hun møder dem ikke kun geografisk men menneskeligt. Når hun rejser sig efter sådan et møde, stråler både hun og det lille menneske. Man har hørt og er blevet hørt.
Manglende selvværd og selvudslettende tanker på baggrund af faglige nederlag og manglende omsorg holder mennesker låst i lænker, der forhindrer skabelsesprocesser. I Odsherred og med Anne-Marie ved roret handler det om at erfare sig selv og få tillid til egne potentialer. ‘Ham, der tror, at han ikke kan noget, skal opleve, at han sagtens kan skrive en historie, selvom han ikke kan stave.”
Det er lysten, der driver værket. Det er børnenes egen kultur. Legekulturen. Nationale tests, mål og andre prøver er for en stund udskiftet med elementer som konkurrence, sang, dans og rollespil. Det skal være sjovt, siger Anne-Marie, og det bliver det ikke mindre godt af. Louis Jensen vil imponeres over denne vinder af firkantede fortællinger:
“For ellevte gang gik jeg hjem fra skole. På vejen lå en lille fugl, der var død. Jeg tog den med hjem og begravede den i min have. Der voksede en flot blomst op, og inden i blomsten var der et æg. Jeg tog ægget med ind i mit hus og lagde det i min seng. Næste dag var ægget blevet til en kylling, der kom til at hedde Søren.” Merle 5. klasse
På trods af faglige kompetencer kan man opleve eksklusion fra fællesskaber. Også det ved Anne-Marie. Introverthed og forsigtighed passer ikke ind i vores samfundsnormer. Forfatterskolen for børn og unge rummer alle og her oplever de unge, at også de hører til. Som hun siger så smukt selv, ‘at når man skriver, får man sat ord på livet, på de tanker man har og på de følelser, man har’.
Anne-Marie, du skaber kulturel sammenhængskraft.
I et område, hvor distance er en udfordring, er du den kulturelle lim, der binder folk sammen. Du er selv god litteratur. Du er en historie med metafiktive greb, intellektuelle referencer og vigtigst af alt, så er du fuld af appelfaktorer til børn.
Du skaber små Klodshanser, der tør at turde og du giver dem troen på, at alt er muligt.
For det vil IBBY, Selskabet for børnelitteratur give dig Klods Hans prisen 2019. Tillykke.