Statusseminar 2019

Statusseminar 2019

Statusseminar for børne- og ungdomslitteratur med overblik over årets (2018) børne- og ungdomsbøger.

Allerede ved indskrivningen var der godt humør og høje forventninger.

Fredag den 18. januar 2019 kl. 9-16 mødtes fagpersoner fra alle børnelitteraturens aktører på Biblioteket på Rentemestervej, København. Læs her på siden om arrangementet og få litteraturlister mm.

Efter morgenmad og indskrivning bød Eline Mørch-Jensen fra Selskabet for Børnelitteratur velkommen og gav praktiske oplysninger. På sæderne lå dagens program, litteraturlister og deltagerlister. Der var lagt pauser ind til networking og spørgsmål, og vores hårdtprøvede teknikker baksede imens med lyden.

Betina Falsing, ligeledes medlem af bestyrelsen i Selskabet for Børnelitteratur, fortalte om bogbotten, som er ejet og financieret af Selskabet og drives af frivillige. Siden giver adgang til et sandt hav af boganmeldelser, skrevet af fagpersoner. Man kan søge på alder, på genrer og på meget mere.

Dagens første gennemgang af årets bøger stod Julie Arndrup og Laila Heskjær for. De fortalte om litteratur for tweens. Julie Arndrup er børnebibliotekar, projektleder og litteraturformidler, bl.a. via instagram og podcasten Børnebogcast, og Laila Heskjær er børnebibliotekar og cand. mag i moderne kultur og kulturformidling. Deres præsentation kan hentes i Power Point her.

Året YA-litteratur fortalte master i Børnelitteratur, lærermiddelforfatter, folkeskolelærer, PLC-medarbejder og redaktør på Bogbotten, Maria Louise Bjørn Bjerrum om.

Maria Louise Bjørn Bjerrums Power Point kan hentes her.

Efter en kort pause fik vi en peptalk om Læs for livet, som har modtaget Selskabet for Børnelitteraturs Klods Hans-pris.

Læs for livet kan besøges her og er et initiativ, som bruger bøger til at skabe social forandring og give udsatte børn og unge gode oplevelser og muligheder for bedre liv.

Illustrator og billedkunstner Kasper Købke fortalte om en illustrators hverdag kan være ved at give et eksempel fra sit eget arbejde.

Kasper Købke leverede et oplæg, hvor også deltagerne blev aktive, idet de selv skulle tegne.

De billedbøger, Kasper Købke omtalte i sit oplæg, kan ses her.

Inden frokost var der workshops, hvor man kunne tale med og stille spørgsmål til oplægsholderne. Der var også mulighed for at få hands on på de omtalte bøger. En stor del af deltagerne benyttede lejligheden til at netværke og til at se udstillingen af (et lille udvalg af) årets børne- og ungdomsbøger, som biblioteket havde stillet frem bagerst i lokalet.

Efter frokost lagde vi ud med endnu en pep talk, denne gang om masteruddannelsen i børns litteratur og medier.

Forfatteren Kristina Aamand fortalt om sin baggrund og sit forhold til bøger. Hun fulgte det op med et oplæg om brugen af hendes ungdomsbøger i undervisningen i udskolingen.

Kristina Aamands oplæg skal opleves live, men hun har delt sine Power Points med os. De kan hentes her.

Nadia Mansour, ph.d.-studerende ved læreruddannelsen, VIA Aarhus og Aarhus Universitet tog tråden op med et oplæg om multikulturel litteratur i danskfaget i skolen.

Både henvisninger til børnebøger og en del af de teoretiske betragtninger er tilgængelige for både deltagere og andre i Power Pointen her.

Flemming Møldrup er vært for tv-litteraturprogrammet “Vild med bøger” og børnebogsforfatter. Han interviewede forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen om hendes børnebog Havpaladset, som er illustreret af Otto Dickmeiss (Gyldendal 2018).

Özlem Cekic, dialogkaffe-kvinde, foredragsholder og forfatter til serien om pigen Ayse, rundede dagen af med at tale om, hvordan børnebøgerne i hendes liv har inspireret hende som menneske.

Hent programmet i pdf her.
Hent en samlet litteraturliste med program her.