Mød forfatteren Ana Maria Machado og illustratoren Roger Mello

– fremragende, prisbelønnede forfatter/illustrator fra Brasilien

I samarbejde med B&U-gruppen, Illustratorerne og Brasiliens ambassade inviterer Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark jer til to arrangementer med forfatteren Ana Maria Machado og illustratoren mm Roger Mello:

Søndag, 28. sept., kl. 14, i Ørestadens Bibliotek: Workshop og oplæsning for børn (og deres forældre). Dansk og portugisisk.

Mandag, 29. sept., kl. 19:30 i Dansk Forfatterforening: Interview (engelsk) og oplæsning (portugisisk og dansk). Ved samme lejlighed vil Eva Glistrup får overrakt sit diplom som æresmedlem af det internationale IBBY, en position som Ana Maria også har.

 

anna brasilienAna Maria Machado er en uhyre læst og populær forfatter i hele Latinamerika, som fremhæves for især sine poetiske, morsomme og sprogligt underfundige fortællinger for børn og unge. Hun har skrevet over 100 bøger af så at sige enhver slags, også romaner for voksne, foruden om børnelitteratur mv., med et samlet oplag på adskillige millioner. Hun er en stor kender af ikke bare latinamerikansk børne­litteratur, men også globalt. I 2000 modtog hun IBBY’s H.C. Andersen-medalje. Hun er et engageret, livfuldt og charmerende menneske, mild og beskeden, men tag ikke fejl af styrken og varmen bag. Hun er født i Rio de Janeiro og har studeret sprog og litteratur i Brasilien, Frankrig og Italien. I en periode under militærdiktaturet var Ana Maria en pioner i opbygningen af den brasilianske børnelitteraturs betydning og rolle, da man benyttede sig af at styret ikke tog den alvorligt, til at skrive historier med indbygget politisk og social kritik, vel at mærke uden at dette gik ud over kvaliteten. Dog måtte hun også drage i eksil. Hun har rejst over hele verden, bl.a. i kraft af sit engagement i IBBY, hvor hun bl.a. var formand for H.C. Andersen-juryen 1986-90. Hun har haft en boghandel for børnebøger i et indkøbscenter i Rio de Janeiro og er i det hele taget engageret i fremme af børnelitteraturen i Brasilien og det øvrige Latinamerika, som lærer, foredragsholder og utrættelig debattør og indpisker. I 2003 blev hun indvalgt i Brasiliens Litteraturakademi som den første børnebogsforfatter; i 2011-2013 var hun Akademiets præsident.

På dansk er udgivet billedbøgerne Dejlige pige, Jararaca, Perereca og Tiririca og Wow – sikke en fest!, fortællingerne En historie halvvejs på hovedet, Slavepigen fra den anden verden og Øjne på verden, samt fagbogen På opdagelse i Latin-Amerika.

 

Brazil_ill_Mello_grossRoger Mello er brasiliansk illustrator, forfatter og dramatiker. Han har illustreret o. hundrede bøger og selv skrevet over tyve. Han har modtaget H.C. Andersen-medaljen for illustratorer 2014. Han er ni gange blevet tildelt Brasiliens fineste litteraturpris, Jabuti-prisen, og har desuden fået flere udmærkelser fra Brasiliens biblioteksforening og Den nationale børnebogsfond (FNLIJ) som er Brasiliens IBBY. FNLIJ har også udnævnt ham til en ”person som har ydet fremragende bidrag”. Han har flere gange været medlem af juryen ved internationale illustratorkonkurrencer.

Begrundelsen for H.C. Andersen-medaljen lyder:

“Roger Mello’s illustrations provide avenues to explore the history and culture of Brazil. He does

not underestimate a child’s ability to recognize and decode cultural phenomena and images. His illustrations allow children to be guided through stories by their imagination. Travel and discovery are important aspects of Mello’s artistic expression and the rich content of his illustrations reflect his passion for folklore and for exploration of the world. Through his incredibly colourful and thrilling illustrated stories children gain deeper understanding both of their own culture and that of others around the world. He invites them to immerse themselves in different ways of life, thus establishing a respectful, appreciative understanding of other cultures. He shares his interests in Brazil and in international culture and ritual with his readers, taking them on a journey through time and space.

His illustrations are innovative and inclusive, and they incorporate images that promote tolerance and respect for the world’s cultures and traditions.”

På dansk findes endnu kun billedbogen Fjerens rejse, en fortælling af den kinesiske forfatter Cao Wenxuan.