Det er med stor glæde, vi kan fortælle, at årets Klods Hans-pris vil blive overrakt på børnelitteraturfestivallen Albus. Der er gratis adgang for alle, og Albus har fokus på mødet mellem forfattere, illustratorer, forskere, formidlere og forlag – og især læserne, det vil sige børnene og de unge.

Albus foregår 12. – 15. november på Dokk1 i Aarhus. Læs mere om festivallen her. Vi kan endnu ikke afsløre et præcist tidspunkt for prisoverrækkelsen, så følg med her på hjemmesiden og på vores Facebook-side. [Redigeret: Det bliver lørdag den 14. november kl. 12.30-13.00 på Rampen.]
I år har Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark, nomineret tre kandidater til Klods Hans-prisen, som tildeles “en person, institution eller gruppe, der med entusiasme og nytænkning har gjort en særlig indsats for børne- og ungdomslitteraturen”: Albus, Gratis Børnebøger og Nadia Mansour. Læs om de tre nominerede under billedet.

Gratis Børnebøger (øverst), Albus (nederst til venstre) og Nadia Mansour (nederst til højre).
Albus: Med et stort ambitionsniveau på børnelitteraturens og dens modtageres vegne placerer Albus sig som Danmarks største børne- og ungdomslitterære festival. Festivalen foregår hvert andet år, og aarhusbibliotekerne, som er projektets anker, stiler mod, at de fire dage skal blive Nordeuropas platform for forfattere, illustratorer, forskere, formidlere og forlag i mødet med børn og andre børnelitterært interesserede. Festivalen udmærker sig ved det store alsidige format og det børnekulturelle perspektiv ”for, med og af børn”. Som noget særligt er barneperspektivet prioriteret højt, og Albus uddanner blandt andet læseambassadører, som er kendetegnet ved at være børn, der formidler til børn. Med denne omfavnende tilgang til børne- og ungdomslitteraturen medvirker Albus til et mangfoldigt fællesskab omkring litteraturen samt et både internationalt og nationalt vigtigt spotlight. Læs mere om Albus her.
Gratis Børnebøger: Folket bag ”Gratis Børnebøger” er på baggrund af en grundig indsigt i, at børn og unges læselyst er dalende, gået sammen om at skabe en litterær portal, der tager hensyn til børnenes egne præferencer med henblik på hurtig og let tilgængelighed til litteraturen. De syv produktive forfattere stiller digitale bøger gratis til rådighed, hvor den litterære tilgang hverken kræver registrering eller betaling. Værkerne er tilgængelige direkte på børnenes elektroniske devises. Bag ideen ligger en grundig research vedrørende børn og unges læsevaner, som er indtænkt i tilbuddet. Med det meget sympatiske afsæt om at skabe læselyst og også forebygge, at det kun er børn fra ”hjem med klaver”, der læser bøger, bidrager Gratis Børnebøger til en ny og anderledes litterær tilgængelighed på børnenes egne formidlingsmæssige præmisser. Med udgangspunkt i barnets eget perspektiv rækker de udover de gængse formidlingsprocedurer. Læs mere og “Gratis Børnebøger” her.
Nadia Mansour: Nadia Mansour har udarbejdet og forsvaret sin Ph.d. om multikulturel litteratur. Ph.d.-afhandlingen præsenterer dels en definition af, hvad multikulturel litteratur er, og dels undersøger den, hvad der sker, når elever med forskellige kulturelle, religiøse, etniske og sproglige baggrunde arbejder sammen om multikulturelle fortællinger i danskfaget i folkeskolen. Sideløbende har Nadia formidlet sine erfaringer og forskningsresultater i artikler, debatindlæg, foredrag m.v. og talt for, at også børn med minoritetsbaggrund får mulighed for at se repræsentationer af deres kulturelle erfaringer i børne- og ungdomsbøgerne, så de føler sig set og accepterede. Nadia Mansour bidrager med et nytænkende blik på børne- og ungdomslitteraturen, som i praksis udmærker sig ved umiddelbar anvendelse i folkeskolen og ansporer til teoretiske, relevante og nødvendige diskussioner blandt fagfolk. Læs mere om Nadia Mansour her.
Tidligere modtagere af Klods Hans-prisen kan ses her.