Finske biblioteker på sejrstogt i verden

Udgivet: 6. december 2019

Foto: Maarit Hohteri

af Sara Nordlund-Laurent

London Book Fair i marts blev Esbo stadsbibliotek udnævnt til The Library of the Year 2019, og i august vandt Helsingfors’ nye centralbibliotek, Ode, prisen Public Library of the Year 2019 på den internationale bibliotekskonference IFLA. Esbo stadsbibliotek fik prisen for dets tjenester og aktiviteter, mens sidstnævnte pris var en hyldest til biblioteksbygningen og dens arkitektur.

Bibliotekerne i Finland værdsættes af både de lokale brugere og af bog- og biblioteksbranchen i udlandet.

Ode Centralbibliotek

Ode Centralbibliotek er Helsingfors’ Stadsbiblioteks nye flagskib. Det blev indviet på Finlands uafhængighedsdag i december 2018, og er en statelig bygning på cirka 16.000 kvadratmeter fordelt på tre etager. I stueetagen møder besøgende et medborgerområde, en café og en biograf. Anden sal er besat af bibliotekets Maker Space, hvor kreative brugere samles ved store borde udstyret med forskellige typer grej til brug for teknologi, håndarbejde og håndværk. Her kan man også booke sit eget lille rum fx for at spille VR-spil, musik eller holde et møde. På øverste etage, der har en drømmeagtig loftshøjde, bølgende former og enorme vinduer, åbner boghimlen sig. Her står bogsamlingerne på lave hylder, her finder man kunst og grønne planter, et eventyrrum, behagelige lænestole – og som kronen på værket: en terrasse med udsigt til Riksdagshuset, Musikhuset og Finlandiahuset.

Foto : Maarit Hohteri

Før åbningen af Ode fandtes ikke noget egentligt centralbibliotek i Helsingfors, og det er tydeligt, at både lokale og turister har manglet et sted af Odes kaliber: et centralt beliggende sted, som er åbent for alle fra tidlig morgen til sen aften og gratis at besøge. Og Ode har bestemt vakt interesse og glæde. Ca. 10.000 mennesker besøger dagligt biblioteket, og ved specielle arrangementer som fx Harry Potter Book Night kan antallet af besøgende stige til det dobbelte. Det betyder, at en stor del af bibliotekarernes arbejdstid bruges dels på kerneaktiviteter, dels på at guide alt fra skoleklasser til turistgrupper. Alle bibliotekarer arbejder med kundeservice og vejledning på alle etager, så en børnebibliotekar også kan hjælpe med 3D-printere, digitalisering eller information af fx seniorer.

Ode til børn og unge

I dette efterår er Michelle Mattfolk blevet ansat som børnebibliotekar med særligt fokus på bibliotekstilbud på svensk. Hun fortæller, at biblioteket tilbyder eventyr på søndag aftener, og at der er forskellige typer opgaver til børn og unge, som ønsker at opdage Ode på egen hånd. Det er videre meningen, at biblioteket fremover skal lave arrangementer for skole- og dagplejegrupper, og for familier fx med fokus på samtale om bøger og ordkunst.

Foto : Tuomas Uusheimo

Til foråret vil alle byens syvende klassetrin kunne høre foredrag om litteratur på både finsk og svensk på Ode. I begyndelsen af november er biblioteket parat til Halloween med bl.a. hemmeligheder, uhygge og bagning af spøgelseskiks, for i Ode er der også et køkken. Senere samme måned vil der blive tilbudt programmer med inspiration fra Warrior Cats‘ univers, og selvfølgelig vil Erin Jägers populære bogserie være i centrum.

Ode organiserer også mange begivenheder i samarbejde med kræfter udefra. Byens legepladser arrangerer dagligt programmer for de mindste besøgende i selskab med voksne, og de kan vælge fx baby-disco, -cirkus eller -poesi.

Verdens bedste bibliotekstjenester

Hvor intet bibliotek i Finland rent arkitektonisk kan konkurrere med Ode, er der et stadsbibliotek, hvis tjenester er i verdensklasse. Esbo stadsbibliotek (som hører til det samme netværk for offentlige biblioteker i hovedstadsområdet som Ode, dvs. Helmet eller Helsinki Metropolitan Area Libraries) har målrettet og langsigtet opbygget deres tilbud både indenfor og udenfor bibliotekets vægge, og man har desuden været særligt opmærksom på det demokratiske aspekt. Netværket rummer atten biblioteker og to biblioteksbusser, og man har formået at betjene byens beboere så godt, at næst efter rent vand fra vandhanen er biblioteket det mest værdsatte af kommunens tilbud.

Foto: Maarit Hohteri

Andre har også fået øje på bibliotekerne i Esbo, og byen er i øjeblikket både Årets bibliotekskommune i Finland og Library of the Year i verden. Den sidstnævnte pris blev overrakt på London Book Fair i marts i år. Motiveringen var bl.a. at stadsbiblioteket har brugt innovative og funktionelle løsninger for at få mennesker i enhver alder og med enhver baggrund til at føle sig velkomne. Det handler bl.a. om de åbne biblioteker, som kan bruges, når personalet ikke er til stede, og de opsøgende aktiviteter, hvor bibliotekerne sørger for at komme der, hvor folk opholder sig.

De største biblioteker i Esbo har derfor til huse i indkøbscentre, og det hører til bibliotekarernes arbejde at besøge fx skoler, hospitaler og plejehjem. I efteråret 2015 begyndte biblioteksbussen regelmæssigt at tage ud til modtagecentre for asylansøgere og flygtninge, for også at være et tilbud til samfundets mest udsatte mennesker.

Bibliotekstjenesterne for børn og unge i Esbo er unikke. Der er specielle bibliotekarer, som arbejder med lærere og småbørn for at kollektivt give børn lyst til at læse, og for at give alle samme chance for at vokse op og blive læsere. Foruden bogsnak, historiefortælling og informationssøgning arrangeres forskellige typer workshops med et program, som rummer alt fra ordkunst og poesi til musik og kodning. Fokus for alle aktiviteter er historier, læsning, aktivitet og oplevelse.

Hvis du vil vide mere om Esbo stadsbiblioteker, og hvad der er specielt ved de offentlige biblioteker i Finland, kan du se videoen 100 Reasons why these Finnish Libraries are the Best in the World af Saala Erlo og Topias Salonen. Klippet er tilgængeligt på Youtube og vandt Metropolitan Libraries Short Film Award på IFLA-konferencen i Athen.

En prinsesse på besøg

De offentlige biblioteker i Finland tiltrækker desuden international opmærksomhed. Da hendes kejserlige højhed prinsesse Kiko fra Japan i juli i år kom på statsbesøg med sin mand prins Akishino, var både Iso Omena-biblioteket i Esbo og Ode Centralbibliotek med i prinsessens officielle program. IBBY Finland nød også godt af den kejserlige glans, da prinsesse Kiko havde bedt foreningen om at arrangere et møde med børnebogsforfattere og -illustratorer. Mødet, som blev omhyggeligt forberedt, fandt sted på Ode den 5. juli. Mere herom kan læses i artiklen “Magic in the air. Meeting Her Imperial Highness Princess Kiko” i IBBY Finlands medlemsblad Virikkeitä nr. 3/ 2019. Artiklen rummer tekster skrevet på fire sprog af syv forskellige, og den kan læses online på https://ibbyfinland.wordpress.com/virikkeita/.

Sara Nordlund-Laurent er fil.mag. i nordiske sprog og litteratur, bibliotekspædagog på Esbo stadsbibliotek og bestyrelsesmedlem i IBBY Finland.

(Artiklen supplerer en notits i Klods Hans nr. 4-2019 og er oversat af Janne Hejgaard.)